Leert goede schrijvers de laatste 20%

De laatste sneeuw

na de milieucrisis

De laatste sneeuw viel op 4 december 2026. Het was natte sneeuw, en in De Bilt, waar destijds een meteorologisch instituut gevestigd was, bleef hij 3 seconden liggen.

Het laatste plastic emmertje werd gemaakt op 31 maart 2028, in een aftands fabriekje op het platteland van Andhra Pradesh, India. Het emmertje was rood. Sinds 2023 gold een algeheel productieverbod, maar het was niet te handhaven. 

De Veiligheidsraad besloot in mei 2024 om de resterende olievoorraad in te zetten voor de productie van medicijnen. Het besluit werd nooit uitgevoerd.

De laatste kippenboerderij sloot in juni 2026. De laatste rundveehouder stopte in augustus 2024. Het laatste zuivelverwerkingsbedrijf sloot al in juni 2024 zijn deuren. Aan de vraag naar pootaardappelen kon niet worden voldaan. Grasland moest met de hand worden gescheurd.

Scooters en brommers verdwenen direct van de weg. De laatste benzineauto reed op 6 februari 2029 in Haren. De laatste Boeing 747 vloog op 28 september 2027, voor een overleg van de vier presidenten. Gemotoriseerde scheepvaart stopte in mei 2026. De laatste intercity tussen Amsterdam en Utrecht reed in mei 2028, met 1357 reizigers aan boord.

Het laatst verkochte paar Nike sneakers kwam uit de voorraadkamer van Intersport in Leeuwarden, in juni 2030. Het was model Nike Shox Gravity uit 2018, maat 40.

na de crisis
Nike Shox Gravity, maat 40. Het laatste verkochte paar.

Het laatste pak A4-papier werd in augustus 2027 verkocht in Alkmaar, in boekhandel Stumpel.

Het laatste pak melkchocoladehagelslag werd verkocht in Ommen, in januari 2029.

Het laatste blog verscheen in 2026.

 

photo credit: Several seconds Blizzard via photopin (license)
 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

87 comments

      • En die details zijn ook zo bijzonder (en voor mij herkenbaar). Boekhandel Stumpel, daar kwam ik vaak op vrijdagmiddag. Weliswaar niet in Alkmaar, maar in Enkhuizen. Ik kocht er mijn pennen en als ik geld had het nieuwste boek. Wanneer zou het laatste boek er verkocht zijn?

  • Prachtig om te zien, hoeveel mensen zich ondertussen bewust zijn geworden van het belang van ‘anders boeren’. De film die Odette in 2018 plaatste (https://vimeo.com/136857929) is nu geen onderzoek meer, maar realiteit: Voedselbossen zijn een hype geworden. Zeer hoopgevend.
    Terug naar de natuur en haar overvloed. Laat de natuur haar werk doen en alles zal reg’ kommen.
    Wij kunnen een handje helpen door de grote jongens niet meer te voeden; koop bij de plaatselijke middenstand ipv Bol/Amazon/ Ali-achtigen financieel te ondersteunen.
    -Bestel 2e hands kleding of ‘kleine’ merken, desnoods online ipv te shoppen in de Kalverstraat bij de grote ketens.
    -Ga naar de bio-markt waar lokale boeren staan ipv naar de supermarkt (waar alles in plastic verpakt is).
    -Gooi een aardappel in de oven ipv een zak friet te halen bij de Febo.
    -Nog een fijne; als je in de supermarkt een pakje of zakje kiest, maak dan een foto van de ingredienten en gooi die thuis bij elkaar, zonder de e-nrs; je zult versteld staan hoeveel lekkerder dat is.

    Kortom; let’s put our money where our mouth’s are. Dáár is op veel fronten winst te behalen, zowel w.b het financieel uithollen van de vervuilende globalistische industrie, als herstel van de aarde, de natuur en dikke gezondheidswinst voor onszelf. En je voelt je er nog beter bij ook.

    • Helemaal eens, Henriëtte. Alleen – de grote systeemveranderingen moeten door regeringen opgelegd worden, anders gaat het te traag. En helaas talmen die nog steeds.

      • Zo denken is waarom we in deze impasse blijven steken. Denk David en Goliath. De impact van de massa als we grote bedrijven links laten liggen is van grotere invloed dan welk nieuw wetje dan ook. De overheid ligt aan de riem van de industrie. Globalisten bepalen en de overheid heeft niets meer te zeggen.
        Ik ga maar ’s een frisse neus halen. Gratis vitamine D en je knapt er nog van op ook :-)

        • Ik snap je, Henriëtte. Maar ik zie ook (om me heen, en als ik eerlijk ben ook aan mezelf) dat mensen (ook ik, dus) niet in staat zijn zichzelf comfort en luxe te ontzeggen. Of in elk geval doen mensen dat op een inkonsistente manier. Pas als de gasprijs stijgt, zet heel Nederland de thermostaat lager. We hebben dus wel degelijk prikkels van buitenaf nodig om snel grote maatregelen te nemen.

          Alles wat volgens Cialdini geldt om mensen over de streep te trekken in een webshop, geldt ook in het dagelijks leven. We willen luxe en gemak en status en we willen wat iedereen om ons heen ook al heeft.

          Iemand moet dat doorbreken, en daar is een overheid voor. Die zou het algemeen nut moeten bevorderen, oftewel: burgers moeten dwingen om sommige dingen te laten, omdat het algemeen daar beter van wordt.

          De overheid schiet tekort, maar burgers kunnen die taak niet in hun eentje overnemen. Onmogelijk.

  • Wrang in haar schoonheid deze blog. Ik ben lang actief geweest in de energietransitie.

    Uitgelachen toen ik zei dat we een waterprobleem kregen. Beschimpt toen ik het voortouw nam en met minder afval, minder water en minder energie actief een eigen bijdrage wilde leveren. Ook al is mijn kleine beetje een mini druppel op een plaat waar de grenzen niet van te vinden zijn.

    Het heeft gemaakt dat ik stopte met actief mijn tijd en energie erin steken. Ik ben doorgegaan met mijn eigen acties, klein, thuis, erover praten met vrienden/innen. En dat blijf ik doen.

    Als ik kijk hoe we met de dierenwereld omgaan… dan breekt mijn hart. Geen ander woord voor.

    Als ik zie hoe we natuur inruilen voor snelwegen, uitbreiding van Schiphol, vast straks alsnog stiekem de opening van Lelystad en nieuwe woningen… dan breekt mijn hart.

    Net 5 dagen overleven erop zitten. De bossen in met niks. Een mes, kannetje en vislijnen. Vijf dagen voor jezelf zorgen (in een team van 3 dus wel nog met elkaar). Ik heb genoten en me gerealiseerd dat ik niet veel anders ben dan de boom, de garnaal, het krabbetje en de paddestoel in dat bos en aan die zee.

    Ik doe hard mijn best niet moedeloos te worden door me steeds opnieuw met de natuur te verbinden. Die eigenlijk vooral haar rijkdom deelt.

    Mooi & wrang. Hopelijk kunnen we het tij nog keren.

  • Hmm, klinkt behoorlijk somber, net als veel van de comments. En eerlijk gezegd dacht ik tot voor kort ook vrij negatief over de toekomst van onze wereld.

    Tot ik de laatste presentaties van de wetenschapper Tony Seba zag. Ik raad je echt aan om die te kijken.

    Hij schetst namelijk een heel ander beeld. Een transitie die al lang aan de gang is en die niet meer tegen te houden is.

    Over 5 jaar ziet de wereld er al heel anders uit en over 10 jaar zijn alle zaken waar we ons nu zo druk over maken bijna allemaal opgelost.

    Ik wordt daar heel vrolijk van 🙂

    Het is even doorbijten, maar de presentaties die hij nu pas online heeft gezet zijn mind-blowing: https://www.youtube.com/user/tonyseba

  • Bij de Boeing 747 aangekomen gaat het ‘Vluchten kan niet meer’ in mijn hoofd over in ‘Zondagmiddag Buitenveldert’.

    Je zou er weemoedig van worden.
    Ging Frans Halsema ook maar in de toekomst dood.

  • Winterdip, Kitty?
    Niet zo somber over de de homo sapiens..hoewel Trump op zijn apenrots de wereld naar de klote helpt.

    Ab+

  • De eerste blog die ik lees die echt pijn doet. En me sterkt in mijn fundamentalistische recyclisme, het refuse, reduce, reuse, recycle, rot mantra van zero waste guru Bea Johnson https://zerowastehome.com/about/bea/
    het geen vlees eten en vakanties beperken tot Europa omdat je dan met de trein kunt reizen. Kortom het tegen beter weten in per se onderdeel willen zijn van de oplossing ipv het probleem. Is dat voldoende aan wat ik kan doen? Nee, helemaal niet. Gisteren toch weer nieuwe schoenen gekocht. Dank voor je belachelijk goede blog, Kitty, als je het verder goed vindt dat ik maar blijf hopen.

    • Ja, het is verschrikkelijk. En vooral geen nieuwe spullen kopen inderdaad. We zouden ons dood moeten schamen. Dat doen we ook, maar niet hard genoeg.

  • Veroorzaakt door de eerste intelligente soort met bewustzijn in onze evolutionaire geschiedenis. Hoe tragisch.
    Wrang grapje dat ik eens hoorde:
    Zegt de ene planeet tegen de andere: ‘Heb jij ook zo’n last van homo sapiens?’ Zegt de andere: ‘Ach, dat gaat vanzelf over.’

  • De laatste keer dat een nieuwsbrief begon met ‘Waar zit die uitschrijflink toch?’ was op 19 januari 2018 om 17:25 uur… ;-) Kitty toch…

    • Had ik vorige keer ook al gedaan. Hm.. misschien niet handig, maar anders krijg je weer van die mailtjes van mensen die niet weten dat onderaan ELKE nieuwsbrief een uitschrijflink staat. Het leek me democratisch, alle kans om op te zeggen.

      • Democratisch is het wel… maar misschien een alinea lager? Dan is de eerste tekst die je ziet in de mail toch wat meer terzake… of je moet er op staan dat je lezers zich liefst meteen uitschrijven na ontvangst van je nieuwsbrief ;-) Dat een dergelijke link ‘onderaan’ staat is trouwens wel ‘usance’… dus komt vast goed.

        • Het viel mij ook al op, de urgentie van de uitschrijfknop bij de laatste blogs. Alsof we gesmeekt worden om uit te schrijven, ‘verlos mij van de wekelijkse, maandelijkse, jaarlijkse gevoelde dwang om een blog te schrijven’. ‘Geef me de genadeslag’. Is dat de bedoeling van die hooggeplaatste link? Ik hoop het niet… 2018, het laatste jaar waarin de blog van Kitty Kilian verscheen…

  • Erg herkenbaar gevoel, Kitty. Ben je vertrouwd met Theory U (Otto Scharmer) of met The Work that Reconnects (Joanna Macy)? Dat zijn voor mij wel lichtpuntjes.
    Courage!

  • Geen populair onderwerp, maar als we met z’n allen niet duurzamer worden, kun je helaas zomaar gelijk krijgen.

    Prachtige eerste zin trouwens. Ik twijfelde echt even of La Kilian per ongeluk een tikfoutje in haar blog had staan.

    Chapeau!

      • Ik denk dat genoeg mensen dat heel goed weten, eerlijk gezegd. Dat het een strijd is tussen vasthouden aan wat je kent en wat korte termijn fijner is boven wat lange termijn beter is.

        Ik geloof dat als die mensen hun verbeelding uiten, delen, we sneller verder zijn dan een spreadsheet voor mogelijk houd.

        Misschien is dat de crux, wat zal winnen. Behoudzucht van wat we hebben of behoud van levensvatbaarheid.

        Mooie blog!

        • Je hebt gelijk, we weten het wel, maar het gebeurt niet. Olie heel duur maken enz. Ik zat te twijfelen of ik hem op Linkedin zou posten, maar nu ik jouw reactie lees denk ik dat ik dat toch maar doe.

          • Zoals te doen gebruikelijk wacht eenieder tot dat eerste schaap nu eindelijk eens over die dam(n) gaat!

  • Intrigerend blog.
    En hierbij meld ik me af voor de geboekte treinreis van Amsterdam naar Utrecht in mei 2019. Reden? Ik ben bang dat ik stik.
    Voor het laatste pak hagelslag haal ik alvast mijn slaapzak van zolder. Al heb ik liever extra puur.

    Niemand kon het lezen. Shocking.

  • Verslag van een toekomst . . . er niet ver naast. En dan ben ik er zo 1 die, tegen beter weten in, gaat zoeken via Google of de boekhandel Stumpel in Alkmaar bestaat.

    Weergaloos blog.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html