Bizzcoach Miranda Apeldoorn zei tegen me:
‘Wéét jij eigenlijk waarom sommige mensen jou al jaren volgen, maar nooit een cursus doen? Heb je ze dat weleens gevraagd?’
‘Eh, nee’, zei ik, maar ik dacht: ze vinden het te duur, natuurlijk.
‘Ik zie je denken’, zei Apeldoorn, ‘maar vráág het nou maar eens gewoon.’
Hm, dacht ik. Dus vorige week maakte ik een enquête over Blogpro. Met drie vragen. Ik vroeg mijn nieuwsbrieflezers om hem in te vullen.
Respons: 175. Recht hartelijk dank
De eerste vraag was de enige die er echt toe deed. Het was een meerkeuzevraag:
Volg jij me al jaren, maar heb je nog nooit een cursus gedaan? Dan ben ik benieuwd waarom
A. Je cursussen zijn te duur voor mij
B. Ik denk niet dat ik iets van je kan leren
C. Ik ben bang om te horen dat ik niet goed genoeg ben
D. Ik vind je eng
E. Ik volg je niet om te leren schrijven
F. Ik denk dat ik al genoeg leer uit je blogs, duh
G. Ha! Ik kan jou nog wel iets leren. (Graag – stuur me een mailtje)
H. Een andere reden
Dit zijn de antwoorden:
Eerst een paar opmerkingen:
- 25% van de respondenten was beroepsschrijver. De antwoorden zijn niet gekoppeld aan het beroep, wat jammer is, omdat ervaren schrijvers mijn doelgroep zijn. Als ik nog eens een enquête hou, ga ik dat beter doen
- De respondenten mochten meer dan één antwoord geven
- De antwoorden gingen over alle cursussen, maar ik citeer hier alleen kernmerkende antwoorden over Blogpro en Karakter & Dialoog
- Eén respondent vulde het hokje in bij vraag G: Ha! Ik kan jou nog wel iets leren. Die mag zich melden. Leuk
Bij het lezen van de antwoorden riep ik soms: tjiezis!
‘Wat is er?’ zei meneer Blogacademie.
‘Zie je nou wel, ik had de naam van de site moeten veranderen.’
‘O, dat.’ zei hij. ‘Dat is nu te laat. Zet je er overheen.
Maar toch: er heersen misverstanden over de Blogacademie. Ik grijp meteen de kans om ze recht te zetten
Eerst het meest verrassende antwoord:
Ik blog niet
Het eerste misverstand is, dat je alleen Blogpro kunt doen als je wil bloggen.
Dat hoeft niet. Je hoeft geen blog en je hoeft geen beroepsschrijver te zijn. De meeste cursisten zijn tekstschrijvers en copywriters, en dienstverleners die goed willen schrijven voor hun eigen marketing. Veel cursisten hebben geen blog. Maar ze schrijven wel op Linkedin. Of op Instagram. Of voor klanten.
Er is geen verschil. Ik schrijf ook vaak columns. Een blog is een plek op je website waar je regelmatig iets nieuws plaatst – of het nou een foto is, of een video, of een column, of een informatieve tekst.
Blogpro is een copywriting cursus, met bloggen als kapstok.
Dus kijk: Blogpro is een cursus waarin je vanalles kunt leren, afhankelijk van wat je nodig hebt: je stijl aanscherpen, je structuur verbeteren, geestiger zijn, dapperder zijn, of gewoon pakkender schrijven. Met meer metaforen, bijvoorbeeld.
Hoewel je in een (digitale) groep zit, let ik juist goed op wat elke cursist nodig heeft. Want dat is voor iedereen anders.
Waarom heet je dan in hemelsnaam De Blogacademie?
Ik vind hem te duur
Iedereen die creatief werk doet komt tot 2024 in aanmerking voor €1000,- subsidie van Werktuig PPO. Je hoort al binnen een paar dagen of je die krijgt.
Elke begeleide cursus is bij mij per week ongeveer even duur, de prijs hangt dus af van de lengte. En Little Black Dress is inmiddels limietloos toegankelijk, dus mail me maar, dan geef ik je weer toegang.
Ik heb geen tijd
Niet doen, dan.
Als je geen tuinen aanlegt voor klanten niet, nee. Ga lekker biljarten.
Ik ben bang
Iedereen die wil, mag meedoen aan de selectie voor Blogpro. Dan mail ik je binnen een dag of Blogpro iets voor jou is. Niet of jij goed genoeg bent, maar of de cursus zin heeft voor jou.
Ik zoek een bepaald soort cursisten: mensen die de basis al onder de knie hebben. Net zoals je ook yogacursussen voor gevorderden hebt.
Hm. Ik ben een mevrouwtje met een computer, meer niet. Misschien vind ik je bril wel niet mooi: daar trek je je toch ook niks van aan?
Ik wil geen kopie van jou zijn
No worries, ik kan er tegen.
- We leren door kopiëen. Iedereen die een langere schrijfcursus bij mij doet, krijgt acht weken lang met mijn stijl te maken. In de correcties en in de voorbeelden. Logisch dat dat je tijdelijk beïnvloedt. Maar als het goed is, neemt je eigen stijl na de cursus weer snel de overhand. Wie in de zeventiende eeuw een opleiding kreeg van Rembrandt, werkte ook een tijdje in diens stijl. En daarna ontwikkelde hij zich verder
- Je schrijfstijl is je manier van denken, die op papier komt. Ik leer niemand een nieuwe denkwijze aan. Ik denk dat vooral de blogstructuur, waarin ik vragen stel in tussenkoppen, herkenbaar is. (Zie ook Stijl, tip 4). Die vorm is zo effectief, dat ik me afvraag waarom niet iedereen die gebruikt
- Check de blogs van oud cursisten. Om er een paar te noemen: Sandra de Jong, Miranda Apeldoorn, Chris Rommers, Nicky Corts, Koen de Jong: zelf vind ik ze geen slaafse navolgers
- Een efficiënte, pakkende schrijfstijl is aan mode onderhevig. Ik schrijf zoals veel copywriters op het moment schrijven. Het is een vrij internationale, snelle stijl. Hij werkt
- Zeg je ook tegen marketing en salestrainers dat je liever je eigen verkoopstijl houdt?
Je cursus heeft de verkeerde vorm
Ah, dat is een nieuw onderscheid voor mij. Als je zo goed bent dat je steeds gevraagd wordt, ben je dus geen beroeps? ;-)
Goede offline schrijfcursussen vind je onder meer bij de Schrijversvakschool. Doe wel vooraf onderzoek naar de docent die je krijgt.
Blogpro en Karakter & Dialoog zijn geen groepscursussen. Ik heb de classroom geflipt: de instructie staat online, die bestudeer je zelf. En het huiswerk plaats je in een forum. Daar kijk ik het na, en je medecursisten lezen en praten mee.
Er is nauwelijks contact met de hele groep tegelijk, op een paar webinars na, waarin ik blogs bespreek (Blogpro). In Karakter & Dialoog doen we twee keer een uur schrijfoefeningen. Soms doen we wel een privéwebinar, met alleen jou en mij.
Ik weet niet wat ik nou precies krijg
Ik wil wel een ándere cursus
Sommige respondenten hadden andere wensen. Ik geef ze even advies.
Ik zou graag iets willen tussen “Blogbasics” en “Blogpro” in.
Dus bv een basiscursus die je kunt volgen als start, maar dan met bv. 1 a 2 contactmomenten (bv via zoom) om vragen te stellen, de kans om feedback te krijgen op 1 of 2 teksten die je geschreven hebt. Alleen online / zelfstudie werkt niet voor mij. Ik vind het belangrijk om wel ergens een of twee contactmomenten te hebben. (Ik weet het, life sucks ;) 😁)
Of misschien dat je delen uit de Blogpro cursus als losse masterclasses zou kunnen aanbieden.
Of de pro-cursus aanbieden in modules. Dat je steeds naar een volgend level gaat.
375 per module / schrijfweek
Blogpro is een snelkookpan, die werkt omdát je je acht weken met niks anders bezighoudt. De deadlines zijn ook van belang, want zonder deadlines levert niemand iets in. (Doe ik zelf ook niet). En de groep is een grote steun, die zou je ook missen als je losse modules kon doen.
– zou ik graag willen leren hoe ik uit alledaagse situaties een goed blog met sterk plot kan schrijven die zakelijk toepasbaar zijn. Of de omgekeerde versie, van casuïstiek geanonimiseerde verhalen maken die lezen als een trein.
Ja, ik zit er aan te denken om een korte cursus te maken over metaforen. Ik heb al een test gedaan met een groep oud cursisten.
Dat is marketing, daar zijn andere websites voor.
Als je alleen maar een klein beetje beter wil schrijven, voor een enkel blogje, zou ik een andere docent zoeken.
Korte verhalen: Karakter & Dialoog. Essays: Blogpro.
Los je dit probleem niet op met 4 ‘nieuwe’ cursussen?
– SchrijfStarters
– SchrijfPro
– CopywritingBasics
– CopywritingPro
Dat deze cursussen achter de voordeur voor 85% gelijk zijn, dat weet jij alleen. Of zet naast deze site een ‘schrijfacademie’ neer.
Ja, dat is een geijkte marketingstrategie! Dank je voor het meedenken. Ik weet niet of het allemaal nodig is, zolang mijn cursussen vol zitten. Maar dat kan zeker.
Ps ik kan er ook nog een cursus columns schrijven tegenaan gooien ;-) Veel goede ideeën hier in dec omments.
Sure, ik zou er zeker voor tekenen!
:-D Maar Paul, ook dat is gewoon Blogpro.
Ik ben niet geabonneerd op je nieuwsbrief. Maar ik volg je wel op Twitter en lees regelmatig een blogpost. Had ik de enquête ingevuld was dat een E geweest. Tot voor kort kende ik de prijzen van je cursussen niet eens, het is dat iemand mij daar op attendeerde.
Misschien niet iedereen die jou volgt als een potentiële klant zien? Scheelt een boel hoofdbrekens…
Doe ik ook niet, hoor ;-)
Leerzaam, zo’n enquête en levert goede ideeën voor een verkooppagina :-)
Ja, grappig.
En hopla, hier leer ík ook weer iets van. Thx, Kitty.
Ik vroeg me 2 jaar geleden ook af waarom ik als copywriter een ‘blog’cursus zou volgen bij een ex-journalist. Het toch doen, was een van mijn betere beslissingen ooit. Om véél verschillende redenen. *hartje*
Verdorie, Annick. Dat is een legitieme vraag. Maar wat was dan je antwoord?
Daar moet ik misschien eens een blog over schrijven. Haha.
De leerlingen van Rembrandt ontwikkelden ook hun eigen stijl. Zoals Ferdinand Bol. Daar is later zelfs een snackbar naar genoemd. Min of meer.
Haha! Indeed.
Een korte cursus over metaforen. Count me in.
1 week. Het kan.
Jazeker, ik doe mee (ergens in de herfst)
Haha, ik moet hem nog maken. officieel, dan. En plannen. De herfst is voor Blogpro. Wordt ergens volgend jaar, wellicht.
Ik zeg altijd: Jimi Hendrix, Bob Dylan en Albert Einstein zijn er ook gekomen zonder dure cursussen.
Grapje hoor Kitty, jij bent mijn favoriete onrustoma.
In mijn comment zie je het gebruik van:
– de drieslag stijlvorm
– een korte ritmische tekst
– de stijlvorm van onverwachte humor
– iets provocerends door een origineel woord
Kortom, mijn tekst blijft hangen, en kan letterlijk worden onthouden, oftewel: Who needs a cursus if you are a natural born natuurtalent!
LOL
Je hebt helemaal gelijk. Niemand hoeft een cursus. Sterker: ik krijg af en toe mailtjes van mensen die bedanken voor mijn blogs en die zeggen dat ze inmiddels zelf ook tekstschrijver zijn geworden. Hartstikke goed! Ik ben trots als ik dat lees!
Mensen met veel taalgevoel kijken de kunst gewoon af. Die hoeven geen cursus.
Maarre… onrustoma. Je wordt bedankt :-P
Even checken of http://www.pakkendschrijven.nl nog vrij is?
;-) Dank voor het meedenken. Die naam lijkt me te generiek. Elke schrijfdocent roept dat hij je pakkend leert schrijven.
Voor iedereen die nog twijfelt: Blogpro helpt je beter te bloggen voor je cupcake startup, met een sappige salespage voor je wiskundebijles schrijven èn een beeldend verslag van een fototentoonstelling maken dat goed genoeg is om de krant te halen.
Kortom, Blogpro is het duizend-dingen-doekje voor iedereen die zakelijk of privé wel eens meer dan drie zinnen op papier moet zetten.
Hm… een doekje…
Je kunt als test het domein deSchrijfAcademie.nl registreren en linken naar een landingpage op je site waarin je uitlegt dat BlogPro voor alle vormen van schrijven is.
Misschien geen gek idee. Maar mijn huidige domeinautoritait is na elf jaar veel hoger dan die van een nieuwe website/landingspage, dus krijgt iemand die dan ooit te zien? Ik dacht aan Kittykilian.nl omdat veel mensen nu ook al op mijn naam zoeken.
En omdat ik niet van plan ben om nog tien jaar door te gaan: is het nu nog zinvol? Dat had ik vijf jaar geleden moeten doen, misschien, toen iedereen het me afraadde?
Duidelijk. Op je huidige site kun je ook een opvallende menuoptie plaatsen “Ik blog niet, wat nu?” die naar de ‘lees-schrijven-ipv-bloggen’ pagina gaat.
Ja, dat is een goeie! Gos, ik ben ook zo’n sukkel soms. Dank je voor het geduldige uitleggen, Jelle :-P
Graag gedaan :-)
Het zijn al mensen op je lijst, dus ze kennen je (bedrijfs)naam al.
Wie weet dat Schrijfpro meer past bij de verwachtingen van je lijst? Zelfde product, andere naam – doet de autobranche al jaren.
Ja, ik ga er over nadenken. Dank je voor het meedenken, fijn!
Ik zocht even op je voornaam; via google komt je twitteraccount tevoorschijn op pagina 3.
Alleen een nieuwe domeinnaam laten verwijzen naar je bestaande site heeft geen zin als je daar geen website voor maakt met vulling en dynamiek. Werkt alleen voor je naam bijvoorbeeld (die men dan al geheel intypt) maar niet voor een ander woord.
Ik zou KittyKilian.nl wel naar je site laten verwijzen, mocht iemand alleen je naam weten. Al zie ik dat de woorden ‘kitty’ en ‘schrijven’ je al een eerste plaats op google opleveren dus wat zal je…
Nog maar 3 jaar, zalig toch? Ik zou vast een beetje gaan oefenen voor 2025 ;-)
Hee, zit jij ook al in SEO nu? ;-)
Ha! Leerzaam/behulpzaam dus, die antwoorden. Top.
En kudos. Ik vraag wel vaker ‘heb je dat onderzocht’ en jij doet het vervolgens ook echt.
Ja, ik ben tenminste lekker impulsief ;-)
De uitwerking van je onderzoek heb ik met veel plezier gelezen. Het valt me op dat er zoveel smoesjes gebruikt worden om aan een cursus van jou te ontkomen. Ik vond indertijd je cursus een spannend traject en de inspiratie die ik opdeed en wat ik verder leerde, werkt na al die jaren nog steeds door. Zelfs in de Duitse teksten die ik schrijf werkt de “Hollandse” stijl door. Krijg daar vaak complimenten over.
Het zijn geen smoesjes, maar angsten ;-)
En ja, niemand hoeft. Ik vond het interessant om te lezen, al die inkijkjes in de gedachten van mensen. En over hoezeer een naam de denkrichting bepaalt.
Niet zeuren, gewoon aanmelden. Je volledige communicatie verbetert: naar je ex, je schoonmoeder, naar je advocaat.
Als Kilian straks met pensioen gaat ben je te laat…
;-) Nog drie jaar.