Leert goede schrijvers de laatste 20%

Een websiteregel die alle andere overbodig maakt – en nog iets over koffie

een websiteregelWat, dacht ik gisteren, is het leven eigenlijk anders dan één lange dialoog?

Je praat met anderen zolang je kan.

Ja, zelfs ik, die soms de tuin inloopt wanneer de telefoon gaat.

Zelfs ik, die zichzelf liever achter de gordijnen verstopt dan open te doen voor onverwacht bezoek dat – godbetere – een fles wijn omhoog houdt. Met een fles wijn gaat het helemáál lang duren.

Ik bedoel maar: zelfs ik, die eerder in een ijsbad stapt dan dat ik naar een buurtbarbecue ga, denk de godganse dag over communicatie.

En ik bemoei me óók nog graag met die van anderen

Maar alleen online.

Zeg J.,’ mail ik, ‘ik las net jouw blog. Mag ik een suggestie doen? Die pop-up komt irritant vroeg.’
Hmm, hij staat op 30 procent scrollen. Wat is beter? 50?

80, 90. Ik zou hem alleen laten verschijnen bij mensen die je blog hélemaal uitlezen. De rest is toch niet gemotiveerd om te klikken.

Zelf vind ik ze beledigend. Hallo, ik ben geen koopvee. Sympathie moet je verdienen.

Geen zorgen, de pop-up is niet persoonlijk ;-)

Grapje van J. Maar daar zit hem nou net de crux

Voor een lezer voelt een pop-up wel degelijk persoonlijk. Net als hij lekker in het verhaal zit, steekt de schrijver een hand voor zijn gezicht: kiekeboe, eerst op mijn lijst springen, dan pas mag je verder lezen. Als je bij hem op bezoek was zou je hem een klap verkopen.

De niet te imiteren Gill Andrews schatte hoeveel van je geëngageerde lezers (je fans) je moet storen om er één enkele fan bij te krijgen met een pop-up: voor kleine bedrijven met een gangbare, gemiddelde open rate van 20% is dat meer dan 1300 lezers.

Ik zet die éne nieuwe fan even af tegen de 1319 andere, om echt helemaal duidelijk te maken hoeveel van je oude fans je daarvoor in hun gezicht moet spugen:

popup ergert bestaande fans
Een pop-up: gemiddeld spuug je 1319 oude fans in hun gezicht voor 1 nieuwe

Ja, ik heb er ook weleens mee geëxperimenteerd. Je moet alles uitproberen.

Hij leverde inderdaad iets meer inschrijvers op. Maar ik kreeg er veel klachten over en zelf ergerde ik me er ook groen en geel aan. Dus ik besloot om mijn vaste basisregel voor al mijn website-beslissingen maar weer te volgen:

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet

  • Heb ik zelf een hekel aan pop-ups? Dan zet ik ze niet op mijn eigen site
  • Heb ik moeite met kleine letters? Dan maak ik mijn eigen font lekker 18 pixels
  • Maak ik altijd typefouten in mijn comments? Dan regel ik voor mijn eigen site een commentaar-editor, zodat anderen hun typefouten óók zelf kunnen verbeteren

Het is een handige regel

Hij geldt niet alleen voor websites, maar voor álle zakelijke beslissingen.

  • Vraag ik aan mijn cursisten om hun huiswerk om 9 uur ’s ochtends in te leveren? Dan zit ik zelf ook om 9 uur achter mijn bureau
  • Lever ik commentaar op alles in een cursus? Dan mogen de cursisten ook vrij schieten op mij
  • Vind ik €3000 euro zelf wel zo’n beetje het maximum voor een cursus? Dan vraag ik anderen ook geen €15.000. Zelfs al kan dat makkelijk, volgens sommige business coaches. Kwestie van jezelf een beetje anders presenteren.

Die meest praktische van alle leefregels geldt eigenlijk voor álles

  • Wil je dat je eigen kinderen een toekomst hebben? Stop met nieuwe spullen kopen
  • Wil je zelf geen corona? Blijf deze zomer dicht bij huis
  • Wil je zelf niet uitglijden als het sneeuwt? Veeg je stoep

Vreemd genoeg staat hij in de grotemensenwereld niet zo goed bekend

Eén van de mannen die hem toepast is de voormalige CDA-politicus Pieter Omtzigt. Hij sprong op de bres voor ouders die ten onrechte van fraude met kinderopvangsubsidie werden beschuldigd. Het kostte hem in 2021 zijn CDA-zetel en zijn gezondheid. In grotemensentermen is Omtzigt namelijk een klokkenluider. Een matennaaier. En geen teamplayer.

Zijn collega-politici noemen hem star. Rigide. Een zwartwit-denker.

Dus weet waar je aan begint.

PS. En dan nog even een maffe observatie over koffie

Dit heeft niks te maken met de rest van het blog. Ik meld een persoonlijke, klinische observatie (een waarneming uit de praktijk) over koffie. Zes weken geleden stopte ik met koffie drinken. Ik dronk mijn hele leven al 2 of 3 koppen per dag. Een paar dagen later merkte ik dat ik weer fluitend uit bed sprong om 7 uur, dat ik het huis vaker poetste en veel minder zuchtte. En dat is tot nu toe zo gebleven.

De laatste jaren dacht ik dat ik snel oud aan het worden was, qua energieniveau.

Maar cafeïne kan kennelijk leiden tot somberheid en inactiviteit. Zelfs als je al een antidepressivum gebruikt vanwege dysthymie. Volgens alle informatie die ik kan vinden, zou koffie de werking van antidepressiva juist moeten versterken, niet verminderen.

Maar het kan kennelijk ook andersom werken.

Mijn conclusie: het is de moeite om met voeding te experimenteren. Ook met voeding die volstrekt geaccepteerd is.

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

24 comments

  • De beste kwaliteit koffie bevat aanzienlijk minder cafeine dan de gebruikelijke koffies. Illy is daar hetvoorbeeld van: zeer weinig cafeine, Douwe Egberts zit er barstens vol van. Hoe hoger de koffieplantages liggen, des te beter de koffie. Ik kan met gemak enkele krachtige espressi genieten, maar een kop douwe egberts roept in je lichaam andere en vaak onaangename reacties op. Heel goede koffie is onhollands duur. Ik denk dat je ook op z‘n Hollands koffie hebt gedronken: goedkoop dus, je wist niet beter.

    Je observatie vind ik top. Bij alles wat ik eet en drink proef ik met mijn hele lichaam. Proeven gaat niet alleen om smaak maar om welbevinden. Wat dat laatste betreft kom je vaak bedrogen uit. Jij hebt het ervaren.

    • Dat is goed mogelijk, Hubert. Hoewel ik zowel heel goede (Boot koffie) als heel gewone dronk. Ik lette wel op mildheid. Echt sterk beviel me nooit zo. Maar voor het gemak heb ik het nu maar helemaal geschrapt. Zonder de kick is koffie toch een stuk minder de moeite ;-)

  • Over Omtzigt: ze noemden hem ook ‘labiel, psychopaat en teringhond’. Schreef je dat bewust niet? Het laat het contrast voor mij toenemen tussen integriteit en ….
    Ik schreef ooit: In het politieke spel van eigenbelang, opportunisme en machtsmisbruik zit integriteit in de dug-out.

    • Ja, dat gescheld heb ik wel gezien. Dat is de woede van de mensen die hun status quo bedreigd zien door een matennaaier.

      Maar ik verplaats me voor dit blog in Omtzigt, niet in zijn tegenstanders. Natuurlijk omdat ik veel in hem herken: stug vasthouden aan je eigen standpunt, aan wat je rechtvaardig vindt. ‘Hij heeft een extreem groot gevoel voor rechtvaardigheid’, heet het dan. Maar ze bedoelen: hij ligt dwars.

      Wat je nu in de Tweede Kamer ziet, zie je overal: de strijd tussen de mensen die het voor zichzelf goed regelen, en de mensen die het voor iederéén goed willen regelen.

      Omtzigt is politiek naief. Goddank. Want wie wil zich aanpassen aan de huidige mores in Den Haag?

  • Haha: “Vreemd genoeg staat hij [de leefregel] in de grotemensenwereld niet zo goed bekend.” Lekker onderkoeld gezegd.

    En verder is je blog natuurlijk gewoon bijbels ;-)

    Over de koffie: ik drink sinds kort Chikko. Heel hipster en modern en verantwoord enzo (ik laat nu ook mijn okselhaar staan, om in het plaatje te passen), maar prima spul. Ik slaap dieper.

  • Ik leef idd al jaren naar de regel’Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Ofwel ik neem mezelf doorgaans als uitgangspunt bij gebrek aan beter. Koop ook weinig nieuwe spullen en heb niet eens kinderen.

    Van pop-ups heb ik weinig last. De meeste worden automatisch geblokkeerd door m’n browser of reclamekiller. Als dat niet gebeurt en het is irritant, dan voeg ik ‘m aan de laatste toe en ben ik er ook van af.

    Zelf maak ik veel spelfouten. Die haal ik er later uit als ze me dan pas opvallen. Denk aan een m op de plek van een komma. Herstel foutjes ook in reacties. Tenzij de ‘fout’ met opzet is. Heb geen zin in discussies daarover op m’n blog. Mensen mogen het melden, maar na herstel haal ik zo’n melding weg.

    Qua koffie heb ik een rare ervaring gehad. Had een zeer lage hartslag. Komt er op neer dat ik nu (de laatste 20 jaar) cafeïnerijke koffie drink (dus roodmerk) alleen tijdens het ontbijt. Daarna de hele dag niet meer. Kraanwater vind ik ook lekker en thee haal ik niet in huis. Ik drink m’n koffie overigens niet sterk. Voel me er goed bij en slaap prima. M’n hartritmeproblemen van destijds zijn al jaren voorbij.

  • Ik ben minder moe sinds ik met tomaat gestopt ben. Histamine-gevoeligheid. Het stelt me wel teleur, dat een tomaat kan bepalen hoe ik me voel. Overigens heb ik een beschaafde popup die ik zelf ook zou willen zien.

  • Ben net mijn eigen blog aan het schrijven, zie ik mail “blog van Kitty”

    Lezen denk ik zeker met zo’n titel. Zo waar deze regel.

    Behandel de ander – wie dan ook – zoals je zelf behandeld wil worden.

    Kitty bedankt voor deze inspirerende blog – ik schrijf / ploeter verder.

    Enne altijd experimenteren met voedsel. Niet altijd luisteren naar anderen. Want ieder mens/lichaam is anders.

    Mijn neef heeft door middel van een dieet zijn ms tot stil stand gebracht.

    Doen en uitproberen is echt mijn motto

  • Ik ben deze maand al twee jaar volledig caffeine-vrij (schreef ze met een beetje trots). Geen cola, geen koffie, en alleen maar decaf of kruidenthee of water. Wel een beetje saai. Maar ik slaap wel wat beter.

  • Oh pop-ups, ik HAAT pop-ups. Waarom doet iedereen dat nog? Ik begrijp het oprecht niet, maar ach, ik voel me wel vaker een roepende in de woestijn…

  • Jaaa, voeding doet veel. Sinds ik suiker laat staat en gezonder eet, lig ik nooit meer om half 3 ’s middags voor pampus op de bank. Ook ben ik nauwelijks meer overprikkeld. Dat ik meer ben gaan poetsen, kan ik niet zeggen ?

    Mis je de koffiesmaak niet?

    Groetjes,
    Decaf-drinker

    • Ik mis de koffie minder en minder. Ik mis wel de afwisseling, want de hele dag kruidenthee is saai. Maar ik drink een kopje cichorei en af en toe een decaf.

      Die suiker, dat lijkt me ook nog een heel nuttig experiment. Ga ik ook nog doen. Dat je niet meer om 3 uur op de bank ligt is ook bijzonder. Wat een verandering!

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html