Tuurlijk.
Wij zijn van de tekst, jij en ik.
Wat is er nou lijper dan limp as laundry?
Wat is er nou mannelijker en poëtischer dan het lijstje van tuingereedschap waar mijn neef om vroeg, uit de erfenis van zijn opa?
Grondboor
Stammenzaag
Bats
Kloofbijl
Palenhamer
Niettemin: taal en beeld werken samen
Wat jij schrijft in taal, ziet je lezer in beeld. Jij filmt, hij kijkt.
In feite herbouwt je lezer wat jij in je hoofd zag, toen je schreef. Will Storr legt dat goed uit in The Science Of Storytelling.
Dat herbouwen doet je lezer in beelden. Beeld is veel belangrijker dan je denkt. Zelfs als we rekenen, zien we plaatjes:
Neuroimaging has shown that even when people work on a number calculation, such as 12 × 25, with symbolic digits (12 and 25) our mathematical thinking is grounded in visual processing. Bron.
We hebben beelden nodig. Metaforen
Metaphora = overdracht. Van kennis. We kunnen abstracties nauwelijks begrijpen als we er geen lichamelijke eigenschappen aan toekennen. Volgens James Geary gebruiken we elke 10 seconden een metafoor, of we nou praten of schrijven. (Zij is een taart, hij ziet ze vliegen.)
Elke 10 lijkt me stug. (Stug is een beeld.)
Hoe dan ook: metaforen versnellen de overdracht. Ik wilde mijn zoon (10) er van overtuigen dat courgette best te eten is in stamppot met spek. Omdat de aardappels en de spek de smaak verdunnen. Hij zei: ‘Jij hebt toch een hekel aan vis? Zal ik op de markt een kilo vis gaan kopen en het door de aardappels mixen? Vind je het dan opeens wel lekker?’
Helder.
En hoe ingewikkelder de onderwerpen, hoe méér je beeld nodig hebt
Want woorden zijn allemaal leuk en aardig, maar soms zit je gewoon te springen om een verhelderend plaatje.
Neem de corona-persconferenties uit het voorjaar van 2020. De Minister-President en zijn maat onderhielden het volk oeverloos over de maatregelen, maar er kwam geen grafiek aan te pas. Géén filmpje om even snel uit te leggen wat het Reproductiegetal nou precies wou zeggen. Géén infographic om te laten zien hoe snel exponentiële groei nou eigenlijk gaat.
De BBC legde het reproductiegetal en de invloed ervan op de politieke beslissingen ondertussen netjes uit in nog geen anderhalve minuut:
Misschien dacht onze afdeling Voorlichting dat het volk het niet meer zou begrijpen, met plaatjes erbij. Ze publiceerde wel een infographic op de site van de Rijksoverheid, die verder toch niemand zag:
En die was dan weer zó abstract, dat je hem pas snapte als je de tekst al begreep.
Hallo jongens, hoe moeilijk kan het zijn?
Zoals Kim van den Berg, die dagelijks abstracties beeldend maakt, op haar website schrijft:
Ons brein is visueel ingesteld. Driekwart van de neuronen in onze hersenen die bezig zijn met de waarneming, is visueel. Een enorme capaciteit, die je moeiteloos gebruikt. Als je een drukke straat oversteekt draait je visuele brein op volle toeren. Maar moe word je er niet van.
We onderschatten het belang van beeld
Op Twitter zag ik vorige week dit filmpje, over hoe archeologen denken dat ze in de 14e eeuw een brug bouwden:
Het is uit 2017. Het is al een miljoen keer bekeken. En stel je eens voor dat je de informatie uit dit filmpje van 3 minuten in woorden moest uitleggen. Dat zou je een half boek kosten.
Of, dichter bij huis, hoe plaats je huizen om ze zoveel mogelijk zon te laten vangen?
Klaas van de Veen van Explanation Design doet niks anders dan véél informatie samenvatten in weinig plaatjes.
Knap. En nodig
Dus als jij nou op je site moet uitleggen waarom een nagel soms afbreekt, of waarom je sterke dwarse buikspieren nodig hebt, of waarom je je blog nóóit van tevoren aan je man moet laten lezen, denk dan eens aan informatief plaatje.
Lees ook:
Wat is een goede blogillustratie?
Hoe maak je zelf afbeeldingen voor je blog? (3 regels)
Echt jammer dat je het laatste beeld hebt verwijderd. Zo enorm belangrijke tip op het eind wil ik graag in beeld.
Overigens pas ik hem al toe.
Denk dat ik het beeld niet meer nodig heb ?
Zelf ben ik een soort beelddenker en zie dan ook graag grafieken of verhelderende plaatjes. 12 x 13 vind ik ook meer te begrijpen dan twaalf keer dertien. Emoji’s zijn wat dit betreft ook een uitkomst. Beelddenken ligt tegen dyslexie aan. Dyslectische mensen zijn vaak erg handig en hebben doorgaans een beter ruimtelijk inzicht. Zelf denk dat die kinderen al veel via beelden op wisten te lossen daardoor minder interesse hadden in lezen.
Geen idee of die theorie klopt. Maar beeld helpt iederéén. Net zoals toegankelijk schrijven iederéén helpt.
Dat filmpje van de brug is echt heel cool! Ook bedankt van de kinderen thuis hier.
Vond ik ook. Ik stond perplex toen ik het zag.
Ik zeg: “Kitty for president!”
Simpel, scherp en helder in woord en beeld ?.
Ik snap dat laatste plaatje niet, haha!
Hoe vaker je stiekem blogt hoe vaker je een blog aan je partner laat lezen? Hoge successcore is als je even vaak stiekem blogt als dat je meelezers hebt?
Ik zie het al. Ik slaap vannacht niet.
Je hebt gelijk. Hij past niet bij de rest. Hij gaat in de prullenbak. De link is genoeg.
Toch is dat lijstje tuingereedschap ook heel mooi. ;)
Prachtig hè!
Jaaaa. Helemaal mee eens. Herinner je je nog Het Werkend Principe? Dat teken ik altijd op een flap, als een soort strip. In 1 minuut duidelijk en blijft goed hangen ?. Net als instructies voor oefeningen trouwens.
Maar ja, je hoofdboodschap was anders, dat je met je woorden een visueel plaatje wil oproepen in de hoofden van je lezer. Ben ik het ook mee eens :)
Nou, dat was meer het bruggetje ;-) De hoofdboodschap was: soms heb je echt beeld nodig.
Ha ja. Dat is de overkoepelende boodschap. Je bouwt t wel lekker op ;)
Wat aardig!
Leuk, die kookmetafoor. Alle beschikbare ingrediënten en de halve kruidenla in de volzin of infographic verwerkt…
… is het niet te vreten!
Rustig aan en niet je lezer pesten.
groetjes, Klaas
Wat, waar? Ik ben me van geen kookmetafoor bewust.
De stamppot vis.
Haha, ik had een infographic verwacht!
Nou ja, een infographic is een uitlegplaatje. Toch? In welke vorm dan ook.
Yep, maar de grafiek is te basic makkelijk. Wel duidelijk hoor! Maar kan leuk opgeleukt worden met plaatje van je man ? en stiekum uitgebeeld.
Ik snap je kritiek. Je hebt gelijk. Het was een grapje, maar hij past niet bij de rest. Ik haal hem weg.
Nou dat hoefde ook weer niet, maar het blijft altijd zo hangen in een simpel grafiek. Kijk naar de andere voorbeelden die zijn ook simpel, maar je merkt dat er iets extra is gedaan om visueel aantrekkelijk te maken en het is begrijpelijk.