Nee hoor.
’t Is geen geheim.
Mag je best vragen, hoe je een online cursus maakt.
Weet je wat, ik schrijf het wel even op. Hoe meer e-courses hoe beter. Het is mijn favoriete vorm van leren. Visueel en auditief tegelijk, en aan te bieden in overzichtelijke brokken. Ideaal.
Komt ‘ie:
Hoe maak je een eenvoudige online cursus?
• Ja, maar waar begin je?
• 1. Een online cursus gewoon helemaal zelf maken gaat zo:
• Welke membership plugin gebruik je voor je lesgedeelte?
• Waar moet je op letten als je een membership plugin zoekt?
• 2. Een online cursus op je eigen site maken met een WP-plugin
• 3. Waarom host je je online cursus niet meteen op een kant en klare e-learningsite?
• Nederlandse platforms
• Mijn conclusie: een aparte website voor je cursus is niet nodig
• Even tussendoor: je hebt begeleide, en niet-begeleide online cursussen
• Waar posten je cursisten in een begeleide cursus het huiswerk?
• Online gesprekken en webinars
• Hoe maak je de screencasts voor in je cursus?
• Hoe zet je de video’s op je lespagina’s?
• Hoe zet je pdf’s en ebooks op je lespagina’s?
• En meer heb je niet nodig
Stel je je cursus voor als een boek.
Je begint met een handleiding en een inhoudsopgave (webpagina 1 en 2).
Elke les is een hoofdstuk, van één pagina (webpagina 3, 4 – enz). Eventueel zet je ook instructiefilmpjes op die pagina’s.
Het huiswerk posten je cursisten in een forum. Of in de comments onder elke pagina. Of in een Facebookgroep, als je het niet erg vindt dat je daar niet goed kunt zoeken en dat je er niks kunt archiveren.
Ja, maar waar begin je?
Okee. Je kunt drie dingen doen:
-
- helemaal zelf maken, met een membership plugin om je site af te schermen,
- op je eigen site maken met een leermanagementsysteem (LMS)-plugin, of
- hosten op een e-learningsite.
1. Een online cursus gewoon helemaal zelf maken gaat zo:
De lespagina’s maak je gewoon in WordPress. (Heb je geen WordPress site? Lees dit.)
Om de lespagina’s af te schermen voor niet-cursisten heb je een membership plugin nodig. Een plugin is een hulpprogrammaatje.
Met zo’n plugin maak je van een deel van je site een member site. En het lidmaatschap, ofwel de toegang tot de cursus, is te koop.
Yay, een verdienmodel.
Welke membership plugin gebruik je voor je lesgedeelte?
De meeste plugins geven maar toegang tot één cursus of level tegelijk. Dat is onhandig als je meerdere cursussen aanbiedt. Ik heb een boel plugins uitgeprobeerd tot ik er één vond die dat kon, en die toch niet te zwaar en te ingewikkeld was.
Ik geef zo meteen een overzicht van mijn andere ervaringen, maar om uit te leggen hoe zo’n plugin werkt laat ik meteen die van mij in werking zien. (En nee, geen affiliate link, daar doe ik niet aan.)
Ik gebruik WPeMember. Die kost één keer $60, dus je betaalt géén jaarlijks terugkerend abonnement. Hij werkt zo:
Maak een nieuw level aan voor de cursus, en voeg dat level toe aan elke cursuspagina:
Dezelfde informatie, maar in losse stappen:
• Maak het gewenste level – geef hem bijvoorbeeld de cursusnaam – aan in WPeMember
• Stel in hoe lang de cursus toegankelijk blijft vanaf de inschrijving
2. Geef elke nieuwe cursist het juiste level en stuur hem zijn inloggegevens. Je begint met hem in te schrijven als gebruiker van je WP-site:
In losse stappen:
• Voeg een nieuwe cursist eerst als nieuwe gebruiker toe aan je WordPress site
• Importeer dan de nieuwe gebruiker in WPeMember
• Je geeft hem met één vinkje toegang tot de juiste cursus
• Let op: als je iemand tot een tweede cursus toegang geeft, moet je de begindatum van die tweede cursus invullen
• Via het programma stuur je hem een mailtje met de inloggegevens
WPeMember schermt als je wilt je hele site af. Dan moet iedereen inloggen voor hij iets te zien krijgt:
Maar je kunt ook slechts een deel van de site afschermen. Je stelt de afscherming per pagina in.
De betaalfunctie van WPeMember gebruik ik niet, omdat ik daar al een ander programma voor heb (Woocommerce). Ik stel de deelname gewoon in op gratis en de betaling gebeurt elders.
Waar moet je op letten als je een membership plugin zoekt?
Dat hangt af van wat je wil gaan doen, van hoe handig je bent op de computer en van hoe je de betaling wil regelen. Zelf ben ik niet erg handig, ik wil meerdere cursussen tegelijk kunnen aanbieden en de betaling gebeurt elders – dus ik moet ‘gratis’ cursussen kunnen aanmaken.
Ik gebruik dus de simpele, goedkope plugin WPeMember. Een goede concurrent met leuke extra opties lijkt RestrictContentPro, maar die heb ik niet getest, want ik ben tevreden met WPeMember. RestrictContentPro kost jaarlijks vanaf $99.
Een bekende membership plugin is Wishlist ($197 per jaar). Van andere online dienstverleners hoor ik dat ze het een lastig programma vinden. Groot en ingewikkeld. Maikel van de Weerd van Webtalis schrijft ook over Wishlist – en over de betaalde koppeling met Mollie die je nodig hebt om Ideal te kunnen instellen (óók weer 100 dollar). Maar die betaalde koppeling heb je voor bijna alle Amerikaanse software nodig, omdat de rest van de wereld geen Ideal gebruikt, maar Paypal. Van de Weerd bespreekt ook Lifter LMS en Restrict Content Pro.
Woothemes heeft de Woocommerce Membership plugin – prijs vanaf $150. Alles van Woo is het proberen waard – Woothemes is een themebouwer met een voorbeeldige service en steengoede video-tutorials. Ik gebruik hun betaalmodule Woocommerce en die werkt prima. Je hebt een betaalde Mollie-integratie nodig.
Eerlijk is eerlijk: het inrichten en leren kennen van een membership plugin is het lastigste onderdeel. Volg de handleiding en neem er een paar uur de tijd voor.
En programmeurs moeten ook leven. Dus als je er niet uit komt: huur er één in.
2. Een online cursus op je eigen site maken met een WP-plugin
Verschillende lezers schreven dat ik Learndash was vergeten. Inderdaad. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Learndash maakt het mogelijk om een lesomgeving aan te maken op je eigen WordPresssite, met een plugin. Die kost $160 per jaar, een schappelijke prijs. De plugin past zich aan aan de opmaak van jouw WordPress theme.
Je kunt Learndash niet uitproberen, en ik wilde hem zelf niet intalleren op mijn site. Daarom heb ik naar ervaringen gevraagd. Lees hier waarom ervaren blogger Elja Daae niet langer met Learndash werkt: het kostte te veel tijd, vindt ze.
Maar sinds Daae stopte is Learndash aangepast. Volgens kenners is de leercurve nog altijd steil, maar als je het eenmaal snapt werkt het goed. Dit is een voorbeeldpagina op de site van Learndash:
En daar kun je ook in een promotiefilmpje zien hoe Yoast zijn cursussen in hun plugin heeft gemaakt.
Learndash biedt dezelfde mogelijkheden die ook kant en klare leermanagementsystemen bieden.
3. Waarom host je je online cursus niet meteen op een kant en klare e-learningsite?
Dat kan. Ook daarvan heb ik er verschillende uitgeprobeerd. Ik heb in 2016 afscheid genomen van Pathwright – een elegante cursustool met een mooi voortgangssysteem. Je kunt achter de schermen precies zien waar een cursist blijft steken, in de cursus. Maar Pathwright bood destijds te weinig vrijheid. Ik wilde mijn eigen opmaak kiezen. En dan de backups: Pathwright gebruikt, zoals veel Amerikaanse sites, Amazon-servers. In het volste vertrouwen dat die altijd blijven draaien. Eigen backups maken kon niet. Dat was een bezwaar.
Inmiddels heeft Pathwright zijn opmaakmogelijkheden fors verbeterd. Je kunt nu zelfs met flash cards werken. Het kost nu vanaf $100 per maand.
In het verleden heb ik ook Moodle geprobeerd – open source dus gratis, maar lelijk – Sensei – niet mijn smaak – en Membership 2 Pro van WPMUdev. WPMUdev belooft veel, maar de plugin haperde aan alle kanten, iedereen klaagde in het gebruikersforum over het slome laden van de pagina’s en hun service was onder de maat.
Heel mooi is Thinkific. Daar kun je bijna alles mee: je maakt er een kant-en-klare website in, je kunt er je video’s hosten, je kunt discussies voeren, je kunt je lessen één voor één vrijgeven – dripping heet dat – je ziet waar je studenten zijn in de lesreeks. Ik heb het uitgeprobeerd en ik was enthousiast – alleen kan ik er zelf geen schrijfles in geven. De editing functies in de comments onder elke les – discussions – zijn te summier. Als je géén teksten redigeert, en de kennis kunt laten repeteren en toetsen met quizzes en open vragen is het een geweldige omgeving. Hetzelfde geldt voor Teachable.
De makkelijkste en meest intuïtieve lesomgeving die ik tot nog toe gezien heb is Canvas van Instructure. Het is gemaakt voor het onderwijs, en het heeft miljoenen gebruikers wereldwijd. De oprichters zijn studenten die zich er aan ergerden dat leermanagementsystemen meer rekening hielden met de docenten dan met de leerlingen. Je kunt een proefabonnement nemen. Voor onderwijs is Canvas gratis. Ik ben er nog niet achter hoeveel een ondernemer die zelf cursussen geeft moet betalen – ik zoek het uit.
Zo ziet het er achter de schermen uit als je een cursus maakt – rechtsklik voor een grotere afbeelding:
Alles doet het.
Zelf ben ik streng op layout en typografie. Ik vind de letters in Canvas te klein, de leesregel te breed, en de bladspiegel te rommelig als je vet, cursief en citaat op één pagina gebruikt. Op mijn eigen lessite is het overzichtelijker:
Als je wil weten wat er allemaal mogelijk is op het moment: doe een cursus bij Coursera. Deze gratis cursus over leren, bijvoorbeeld. Je ziet: je kunt zelfs in de cursusomgeving aantekeningen maken tijdens het luisteren naar een video. Ongelofelijk slim. (Helaas kun je op Coursera zelf geen lessen zetten: het is er alleen ter consumptie.)
Check ook de Amerikaanse blogger Chris Lema over LMS-plugins. Hier is een overzicht van nuttige posts.
Nederlandse platforms
In Nederland is er The Huddle, van Tonny Loorbach van de Internet marketing Unie. Een abonnement begint bij €100. Per maand, ja. En nee, dat is dus niet op je eigen domein. Het heeft een ingebouwd forum – maar dat is niet geschikt om er huiswerk geordend in te leveren en te bespreken. Het lijkt meer op een Facebook groep. Ik vind de opmaak niet zo mooi. Maar als je een community wil bouwen is het handig.
Ook Nederlands, en met veel meer mogelijkheden voor lesgeven, is Maatos. Ik heb het uitgeprobeerd. Maatos is een privé-lesomgeving naar het model van Soofos, van dezelfde makers. (Soofos is een platform als Udemy, waar je je cursus kunt aanbieden tussen allerlei andere aanbieders.) Het draait op WordPress.
Maatos heeft bijna alles wat je nodig hebt voor €50 per maand. Je kunt zien waar je leerlingen zijn in de cursus, je kunt toetsen maken op allerlei manieren, de editingfuncties zijn goed, je kunt cursussen drippen, Maatos heeft uitlegvideo’s en helpt je desnoods bij het installeren van je lessite. Ze kunnen ook maatwerk leveren: een forum toevoegen of je leesregelbreedte aanpassen, bijvoorbeeld. Want zoals overal is die te breed.
Tijdens de coronapandemie maakte Hugo Bakker Funnelbox.nl, een platform waar je voor €150 per maand alles kant en klaar krijgt aangeleverd: een website met alles erop en eraan (mailservice, verkoopfunnels, een webshop) én een trainingsomgeving. Het lijkt een mooie oplossing voor wie geen zin heeft om de techniek zelf te doorgronden, want net als bij de Internet Marketing Unie neemt Bakker je het onderhoud van de website en de leeromgeving uit handen. Ik ken nog niemand die hem gebruikt, dus onderzoek hem zelf. De lesomgeving is alleen geschikt voor zelfstudiecursussen: je kunt er geen huiswerk geordend in inleveren.
Zelf hou ik mijn lessite voorlopig in eigen beheer. Zo moeilijk is het allemaal niet.
Mijn conclusie: een aparte website voor je cursus is niet nodig
Zolang je geen ingewikkelde lesmethodes met tientallen modules maakt, of achter de schermen wilt zien waar je cursisten blijven steken.
Even tussendoor: je hebt begeleide, en niet-begeleide online cursussen
Dat maakt nogal een verschil.
Bijvoorbeeld: mijn Blogpro cursus is begeleid. De lesstof staat online. En ik spreek de cursisten persoonlijk – via telefoon, via email, in een forum, in webinars en in privé-videogesprekken.
De Blogbasics Cursus is niet begeleid. Het is een zelfstudie-cursus. Je kunt hem aanschaffen, beluisteren, de teksten lezen enzovoorts, maar dat doe je in je eentje.
Dus: bij een begeleide online cursus heb je huiswerk. En persoonlijke contacten.
Daarvoor heb je een paar extra dingen nodig:
Waar posten je cursisten in een begeleide cursus het huiswerk?
In een forum, in een Facebook groep, of in de comments onder je pagina’s.
Ik gebruik een forum. De docent en de andere cursisten kunnen daar op een overzichtelijke manier commentaar geven. Je kunt het forum opslaan en je kunt er goed in zoeken. Cursisten moeten dus van de lessite naar het forum gaan, via een link:
Ik ken ook mensen die hun héle cursus in een forum geven. Je kunt daar immers óók uitleg en opdrachten plaatsen, en filmpjes. Maar ik vind de vormgeving van fora te gebruiksonvriendelijk om er grote stukken tekst in te zetten.
Ik heb een paar jaar de eenvoudige en lichte forumplugin Simplepress gebruikt. Die had als nadeel dat cursisten hun tekst niet uitvoerig konden editen. Toen ik een betaalde versie nam om een tekst exditor te kunnen installeren vloog hij er steeds uit. Dus heb ik me opnieuw verdiept in online fora. Je hebt het veelgeprezen BBPress – van de maker van WordPress. Daar zat een bug in, waardoor ik het niet aan de praat kreeg. De bug was bekend en kwam herhaaldelijk voor in het BBPress-forum, maar ik vond geen oplossing. Uiteindelijk was ik het tijdverlies zat, en probeerde ik een commercieel forum: Zendesk.com. Dat bleek wel geschikt voor klantbeheer van grote bedrijven, maar het was een ticketsysteem. Geen echt forum.
Uiteindelijk heb ik een volledig (gratis) forum geïnstalleerd: phpbb. Het is niet mooi, maar het werkt goed. Vergeleken met Simplepress biedt het veel extra mogelijkheden voor de beheerder en je kunt er prima tekst in editen.
Fora verdienen zelden een schoonheidsprijs. De letters zijn meestal te klein, de opmaak ouderwets. Je moet dus één en ander laten aanpassen. Ik heb een PHPBB-kenner die dat voor me doet, en die helpt als er dingen fout gaan in het forum.
Fora zijn nou eenmaal de mammoeten van het internet: ze zijn verouderd en lastig te bedienen. Ze zijn gevoelig voor hacks. Maar er is nog geen goed en goedkoop alternatief voor kleine bedrijven.
Online gesprekken en webinars
Voor online bijeenkomsten zijn er heel wat programma’s. Skype bijvoorbeeld. Maar dat valt om de haverklap uit.
Zelf gebruik ik Zoom. Dat is simpel, intuïtief en niet duur. Als je niet langer dan 3 kwartier videoconferencet, met niet meer dan 50 deelnemers, is het zelfs gratis. Ik gebruik het pro-programma, $150 per jaar, zodat ik niet aan drie kwartier vastzit.
In 2020 was Zoom in opspraak, omdat het niet veilig genoeg was en omdat het stiekem gegevens aan Facebook doorsluisde. Inmiddels heeft Zoom de schade hersteld en het programma voldoet nu aan de eisen. Het is een Amerikaans bedrijf, dus de Amerikaanse overheid heeft toegang als ze daar om vraagt – maar dat geldt voor alle Amerikaanse programma’s.
Zoom heeft een prachtig chat-venster. Het maakt prima opnames van je webinars. Het slaat zelfs de tekst van de chat op, als je wilt. Het hapert nooit.
Je ziet elkaar via webcams. Je kunt je eigen scherm delen. Je kunt het scherm van elke deelnemer aan de vergadering voor de anderen zichtbaar maken. Je kunt elkaars muis overnemen. Je kunt automatisch opnemen. En je kunt uitnodigingen voor vergaderingen versturen.
En omdat ik het programma toch heb, gebruik ik het ook voor alle gesprekken met cursisten.
Hoe maak je de screencasts voor in je cursus?
Een screencast is een filmpje waarin je dingen op je scherm kunt laten zien, terwijl je uitleg geeft. Een digitaal schoolbord met voice over, dus. Hoe je een screencast maakt staat hier.
Hoe zet je de video’s op je lespagina’s?
Zowel in Youtube als in Vimeo kun je afgeschermde filmpjes plaatsen. Ik gebruik Vimeo. Voor £160 jaar heb je een Vimeo pro account – en ik sprong een gat in de lucht toen ik merkte hoe gebruiksvriendelijk het is, vergeleken met Youtube. Je kiest snel welk shot je wil gebruiken als openingsplaatje van je film, bijvoorbeeld. En of je wel of niet een logo van Vimeo wil toevoegen, of van je zelf, of embed code, of share code, enz. Inmiddels heeft Youtube die mogelijkheden ook. Maar Vimeo blijft mooier en makkelijker. Voor filmpjes die je niet openbaar maakt, maakt het niet uit wat je gebruikt: je hoeft er immers niet mee te ranken in Google.
Hoe zet je pdf’s en ebooks op je lespagina’s?
Een pdf kun je, net als een plaatje, uploaden naar je WordPress-mediabibliotheek. Op je webpagina zet je een link naar het bestand, of een plaatje met een link erachter. Je kunt hem ook uploaden naar een dienst als Dropbox, en daar naar linken.
Mijn ebooks maak ik ook zelf. Hier staat hoe.
Als je een ebook maakt wil je er ook links in kunnen zetten. Naar je website, bijvoorbeeld. Of je wil vanuit de inhoudsopgave linken naar de juiste pagina’s. De marktleider voor het bewerken van pdf’s is Adobe Acrobat – een abonnement kost €16 per maand. Ik doe het via de gratis website pdf24.org. Bestudeer de navbar om te zien wat je er allemaal kunt doen.
En meer heb je niet nodig
Nu alleen nog de lessen maken.
En huppekee.
Hoi Kitty,
Super, deze informatie, ben er blij mee, dank je!
Ha die Laurette! Da’s lang geleden zeg. Doe je de groeten aan Hanneke?
Wat fantastisch dat je al je kennis met anderen deelt. Dit scheelt mij een hele hoop uitzoektijd!
Dank je wel
;-) Dat is wel de bedoeling, dat je er ook echt iets aan hebt.
Hallo Kitty, Ik gebruik ook WP eMember en WooCommerce. Waar precies plaats je op een nieuwe WC-productpagina de embedcode van Vimeo precies?
Onder de ‘korte productomschrijving’. Zie het screenshot:
In mijn zoektocht naar een Nederlands academy platform kom ik https://www.skillba.com tegen. Op hun site lees ik mooie opties, maar ik zie hier nog geen review. Ken je deze site?
Ik ga het even bestureren, Tim. Ik reageer opnieuw op deze post als ik het heb gedaan, dan krijg je vanzelf een mailtje.
Wat een fijne blog. Erg helder en goeie tips. Ik ben alleen benieuwd als je nog niet gestart bent en je wilt een cursus opzetten. Hoe kies je dan de schijfruimte en dataverkeer voordat je een keuze maakt in je hosting partij? Daar ben ik benieuwd naar. Mijn website die hier bij staat gaat geen cursussen aanbieden.
Ik wil een nieuwe website opzetten voor een cursus.
Sja.. dan maak je dezelfde keuzes als voor iedereen die voor het eerst een website begint. Check anders dit blog, dat helpt je hopelijk op pad. Mijn huidige prover is xel.nl. Die is prettig.
Goedemorgen Kitty, klopt het dat je de plug-in van Emember niet kunt vinden die de plug-ins bij wordpress maar dat je het via jouw link moet aanschaffen en je het dan bij de plug-ins kunt zetten?
Ik hoor het graag, groetjes Esther
Dat klopt, Esther, want het is een betaalde plugin. Hij is erg goed, en goedkoop en je hoeft hem maar één keer aan te schaffen.
Goedenavond Kitty,
Bedankt voor je snelle reactie! Dan ga ik hem aanschaffen via de link
He Kitty,
Dank voor de interessante info
Weet jij of je widgets ook kunt afschermen bij wp-emember. Deze blijven namelijk wel zichtbaar bij mijn website wanneer ik een pagina heb afgeschermd. Of kan dat niet en moet ik dus geen widgets gebruiken.
Hm.. dat ligt aan de instellingen van je website, denk ik. De zijbalk is kennelijk universeel aanwezig in jouw theme. Er zijn plugins die ervoor kunnen zorgen dat pagina’s verschillende widgets krijgen. Of je kunt een programmeur vragen om je website anders in te stellen. Dus ja, het kan zeker, maar het kan niet met WP E-member, want dat is daar niet voor gemaakt.
Hi Kitty, bedankt voor de duidelijke uitleg. Dit scheelt me veel uitzoekwerk ;-)
Groetjes,
Patti
Dank je wel, Kitty, voor de informatie van WP eMember voor het aanmaken van lidmaatschapsniveaus. Ik heb er erg veel van mogen leren. Ik heb dit programma aangekocht. Hoe kun je WP eMember instellen op ‘gratis’ zodat de klanten kunnen betalen via WooCommerce?
Dat doe je zo: ga naar settings > general settings en vink aan: manually approve member applications.
Verder gebruik je de betaalopties van WP E-member niet: je koppelt woocommerce aan je webshop, waar ze bestellen en betalen, en je logt je klanten met de hand in in WP E-member. Of, als je veel bestellingen hebt, vraag je een programmeur om dat ff te koppelen.
Dit is uiteraard niet voor iedereen de beste oplossing: het werkt goed voor mij.
Dag Kitty,
Met veel verwondering heb ik je artikel gelezen hoe je nu eigenlijk een online cursus opzet. Ondertussen heb ik de plugin van WPeMember aangeschaft. Ik vind het toch niet evident om deze helemaal naar wens in te stellen. Het is onduidelijk hoe je nu een ‘cursus les’ aanmaakt en deze toevoegt aan een membership level.
Als ik een account aanmaak (om te testen), mezelf toegang geef tot de cursus, en me vervolgens inlog dan zie ik helaas géén cursus verschijnen. Bestaan de ‘lessen’ uit WP posts of uit pagina’s? Bestaan er tutorials over deze plugin?
Alvast bedankt!
Goede vraag Fabio, want ik denk dat wel meer mensen daar vragen over hebben, als ze de eerste keer met WP Emember werken. Ja, WP Emember heeft een site met uitleg en video’s. Maar ik maak twee filmpjes om precies jouw vragen te beantwoorden, en ik zet ze er bij in het blog. Ze komen er aan.
Het komt er op neer dat je je cursus maakt op WordPress pagina’s, en dat je elke pagina vervolgens het juiste level geeft.
Hey Kitty,
Dankjewel, dit is zoveel duidelijker! Het is me ondertussen gelukt ;-). Doorheen de maanden heb ik heel wat ‘membership’ plugins getest en ik moet toegeven dat deze (naast een beetje zoeken) toch de meeste opties biedt! Fijn dat je hierover een blog schrijft want op YouTube vind je achterhaalde tutorials terug.
Warme groet,
Fabio
Dank je. Voor wat de beste keuze is: het hangt er helemaal van af wat iemand wil gaan doen. Iemand die naailes geeft heeft heel andere eisen dan iemand als ik, die geschreven huiswerk wil nakijken.
Hoi Kitty,
Bedankt voor de uitleg. Ik blijf het nog steeds ingewikkeld vinden welke stappen ik moet nemen. Moet ik een aparte website maken voor mijn cursus, of kan het op mijn huidige website met extra pagina’s erbij. Als ik via Woocommerce en Molie mensen met ideal laat betalen kan ik ze dan automatisch een wachtwoord laten ontvangen van wpemember? Of moet ik ze handmatig mailen met deze gegevens?
Ik zou het leuk vinden om wat voorbeelden van jouw cursus pagina’s te zien, hoe je ze hebt opgebouwd, met tekst en filmpjes etc, is dat mogelijk?
Bedankt!
1. Je kunt een aparte website maken voor je cursus, of je kunt het gewoon op je eigen website doen. Dat maakt niet uit. Ik heb een aparte website gemaakt voor mijn cursussen toen mijn website onhandelbaar groot werd.
2. Als je niet via WP-emember laat betalen, kun je het laten toezenden van de inloggegevens enzovoort niet via hen laten verlopen. Je kunt dat overigens wel door iemand laten programmeren, zodat het toch gebeurt. Maar dat kost dan wat extra. Ikzelf voeg iedereen met de hand toe. Soms word ik er een beetje gallisch van, want het wil zeggen dat ik waar ik ook ben een paar keer per dag moet checken of iemand zich heeft ingeschreven. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel goed dat iedereen door mijn handen gaat, dat ik alle namen lees, en dat ik vaak ook nog even e-mail contact met cursisten heb. Zodra het gaat om honderden aanmeldingen per jaar is dat natuurlijk niet meer te doen.
3. Alle cursus pagina’s zijn verschillend. Sommige hebben vooral tekst, op andere staat een filmpje, sommige hebben van die tabjes die je moet open klikken, omdat ik dan een vraag stel in de tekst waar je even over na moet denken voordat je het antwoord ziet. Dus het heeft niet veel zin om een of 2 pagina’s te laten zien. Ik zou zeggen, volg een cursus, dan kun je het uitgebreid bestuderen :-) Dat zeg ik niet als flauw verkooppraatje, maar omdat je enorm veel leert van cursussen doen bij anderen. Je ziet hoe ze hun les opbouwen, hoe ze alles inrichten, wat voor pedagogische vaardigheden ze hebben. Ik doe zelf voortdurend cursussen om bij te leren. Dus doe jij dat vooral ook als je serieus online wil gaan lesgeven. Volg een paar cursussen van mensen van wie je vermoedt dat ze de moeite waard zijn. Dat hoort gewoon bij je leerproces.
Hartelijk bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Ha Kitty, wat een goed gedocumenteerd stuk. Ik ben aan het onderzoeken wat voor mij het beste werkt. Met name omdat ik ook instructie video´s ga integreren in mijn online aanbod.
Belangrijk voor mij om te weten: hoe beveilig je de inlog wanneer je voor integratie in een WP omgeving kiest? Wat als iemand die inlogcode doorgeeft aan iemand anders? Is de inlog uniek en gekoppeld aan IP-adres?
Alvast dank voor je antwoord, warme groet uit Andalusie.
Marije, het eenvoudige antwoord is: het is niet te voorkomen dat mensen soms hun inlogcodes doorgeven aan anderen. Er zijn altijd boeven. Soms zijn we zelf ook boeven. Hoe dan ook, leg je er bij neer dat je je niet tot de tanden kunt bewapenen. Het zal weleens gebeuren dat iemand gratis toegang krijgt tot jouw cursus. Jij merkt er niks van, dus leg het naast je neer. Je kunt een boel tijd verspillen met het waterdicht maken van een systeem – en staat dat in verhouding tot wat het oplevert?
Ik monitor haast niks. Mijn e-mailnieuwsbrief niet (wie springt er of, wie springt er af? Geen idee. Wie opent hem wel of niet? Kan me niet schelen), mijn website statistieken twee keer per jaar (als ik me opeens zorgen maak) en heel af en toe checkt iemand voor mij of mijn belangrijkste zoekwoorden nog bovenaan staan – that’s it.
Hai Kitty, dank voor dit heerlijk overzichtelijke stuk! Ik ben biiijjjnnna bij de start hoor.. ;-)
Vraagje: je hebt het over een forum of FB voor communicatie met je deelnemers. What about Slack?
Grtz,
Rita
Slack kan ook, ik gebruik het zelf als een ontmoetingsplek voor mensen die Blogpro hebben gedaan. Maar het is weinig overzichtelijk voor nieuwe gebruikers en je kunt slecht terugzoeken, vind ik. Ondanks zoekfunctie. Het is niet intuitief.
Persoonlijk boycot ik FB. Maar een FB groep is laagdrempelig. Archieffunctie en zoekfunctie eveneens vrij hopeloos.
Wow, mooie uitgebreide post Kitty! Er is van alles mogelijk op het gebied van online cursussen aanbieden. Helaas niet al te eenvoudig om door al die opties de juiste te vinden :). Ik heb mijn cursus eerst op het platform van mijn zus aangeboden, maar alles via WordPress bleek niet helemaal ideaal. Ik durf die route ook niet meer echt aan, want voor mijn gevoel is het allemaal plugins aan elkaar plakken en dan zit je nog met problemen dat je website trager wordt, dat je soms mensen moet helpen met inloggen enz.
Uiteindelijk heb ik gekozen om mijn cursus aan te bieden via Soofos en Udemy. Voordeel is dat alles uit handen wordt genomen en als je studenten aanbrengt via je eigen referral-link, krijg je 96 c.q. 97% van de verkoopprijs. Grootste nadeel is dat het niet op je eigen platform is, waardoor je studenten minder makkelijk kunt benaderen via mail en toe kunt voegen aan je maillijst. Maar afgezien daarvan scheelt het je een hoop kopzorgen met alles inrichten op je website.
Thinkific lijkt me een goed alternatief met hun gratis plan. Alleen zullen ze wel geen iDeal-integratie hebben lijkt me.
Thinkific is erg mooi. Wat Mollie betreft: je kunt mensen natuurlijk gewoon jou laten betalen – in jouw webshop of met een factuur- en ze dan gratis inloggen op zo’n site. Dat doe ik ook met WP E-member. En ja, soms moet je even iemand helpen met inloggen. Dat hoef ik trouwens niet meer sinds ik hele strenge inlog-emails stuur. Niemand mag zijn wachtwoord nog veranderen, anders krijg je dat gedoe. De meeste mensen weten niet eens waar ze ze opslaan – in een wachtwoordprogramma of in de browserof allebei – en ze weten vaak niet eens welke browser ze gebruiken. Dus als je dan wachtwoorden gaat veranderen lopen oude en nieuwe al snel door elkaar.
Mijn leswebsite is een aparte website. Hij is veel sneller dan DeBlogacademie.nl, want er staan juist veel minder plugins op ;-) Ik heb allerlei programma’s geprobeerd, maar ze zijn gewoon niet mooi. De leesregels zijn altijd te breed, of de letters hebben te weinig contrast. De bladspiegel is een zootje. Ik snap niet waarom ze daar geen goede vormgevers-slash-usability experts bij halen. Zulke sites zetten miljoenen om, dat moet er toch van af kunnen? Het moet helder zijn én het moet mooi zijn.
Dus nu doe ik het in eigen beheer. Gaat prima. Ik heb alleen geen leerlingvolgsysteem. Maar ach. En de webinars en het forum zijn niet geïncorporeerd in de site. Nou ja, kan ook met een linkje.
Wauw, een instant handleiding mèt afwegingen. Goud waard. En wat een werk, Kitty. Ik ga hem bewaren voor wanneer ik de geest krijg. Dank je weer.
Dit is een post die ik al jaren aanvul en uitbreid, Margot. Dus het valt mee gelukkig.
Maar toch, al met al heb je er een berg werk in zitten. En trouw bijhouden is ook een kunst. Dus ik vind een compliment wel op zijn plaats ;-)
HUPPEKEE.
huppekee.
hup.
Blup.
Tjeezus wat is het veel. Oké, ik ga eerst iets anders doen en bewaar deze belangrijke, overzichtelijke link. Voor in de toekomst.
Volgend jaar.
Ik ben fan van LearnDash (heb er ooit een blog aan gewijd https://website-coach.nl/learndash-ideal/). Geen membershipplugin nodig en met WooCommerce kan men betalen met iDEAL.
O en ‘mijn’ businesscoach voorspelt de nieuwe trend: communities, zij is fan van MightyNetworks. Daarin kun je ook online trainingen opnemen.
Riet, past de layout van Learndash zich aan aan jouw theme? Of houdt het de opmaak zoals die in hun demoversie te zien is?
De content past zich aan aan je theme, want de lessen zijn feitelijk WordPress berichten.
Voor specifieke LearnDash items – denk dan bv. aan de titels in lessentabel, de optionele’Mark Complete’ knop onder de lessen, vinkjes voor gevolgde lessen – is er de keuze voor ofwel je eigen theme, ofwel ‘LearnDash template’ waarbinnen je kleuren kunt aanpassen aan je eigen themekleuren (opties: ‘Accent’, ‘Progress’, Notifications’).
In hun demo is Astra theme gebruikt, voor klanten heb ik veel gewerkt met GeneratePress. Voor mijn eigen trainingensite gebruik ik EducationPro van Genesis.
Dank je! Hoe bevalt Eduation pro? Die ken ik niet – ik gebruik zelf het kale Genesis theme voor mijn lessen. PS Ik ga linken naar jouw comment in het blog.
Wel prima eigenlijk, ik had hier niet zoveel eisen, het gaat erom dat lessen makkelijk te volgen zijn zonder toeters en bellen. Ik heb meerdere Genesisthemes gebruikt voor gewone sites – dus niet voor trainingssites bedoel ik – ook voor klanten, ze zitten qua code goed in elkaar maar soms vind ik ze te dwingend of kan net niet wat ik wil, en kost aanpassen soms veel tijd.
Tnx voor je link! :-)
Hai Kitty
Ik zal misschien (ik heb niet alle comments gelezen) als mosterd na de maaltijd komen, maar er zijn uitstekende wordpress plugins om e-courses te maken. Ik ben een groot fan (en ook zakelijk gebruiker) van Learndash …zeker de moeite waard om eens naar te kijken. Scheelt veel werk!
Ha Karin, ik zie het, ik heb een hele generatie plugins gemist. Ben aan het studeren. Dank je!
Mooi blog! Je hebt veel onderzoek gedaan en deelt je bevindingen, fijn! En: ik mis Learndash als WordPress LMS. Recent groots vernieuwd, ik ben ermee aan het stoeien, voor mij is dat ‘m wel.
Van WPMUdev ben ik jaren lid geweest, maar doe ik er nu uit. Teveel gedoe en te onbetrouwbaar; gooien zomaar ineens een hele bups plugins uit het assortiment, moet ik vervanging zoeken.
Bah.
Dank je, Ronald! Ik zal Learndash deze week bekijken. Ik ben er nog een vergeten, realiseer ik me nu: Canvas van Instructure. Die is geweldig, qua gemak en functionaliteiten, maar ik weet niet hoe duur hij is. Daarvoor moet ik ze bellen, dat ben ik vergeten. Damn, moet ik weer aan het werk.
Nu heb je het over Canvas, neem ik aan? Learndash is $ 160 per jaar en het waard.
O ja, ik zie het. Ik heb op een advertentie geklikt die zich voordeed als Learndash. Boeven. Excuses.
Hai Kitty, wat heb jij een (h)eerlijke manier van schrijven. Ik heb één vraagje naar aanleiding van bovenstaand artikel. Ik heb een onlinecursus ontwikkeld bestaande uit 52 onderdelen (iedere week 1, is de bedoeling). Maar als ik jouw stuk lees dan begrijp ik uit jouw uitleg dat wanneer men eenmaal toegang tot de cursus heeft, de hele cursus in 1 keer toegankelijk is. Klopt dat? Ik hoor het heel graag van je want ik ben zoekende hoe ik mijn onlinecursus geautomatiseerd kan maken.
Hartelijke groet,
Annès Leferink
Dank je. Wat jij bedoelt is: dripping. Dat kan in WP-emember, maar ik gebruik het zelf niet. Wp-E-member heeft uitleg en een forum. Je moet je er even in verdiepen: https://www.tipsandtricks-hq.com/wordpress-membership/how-to-use-auto-upgrade-feature-to-drip-content-194. Zelf vind ik het een prettige plugin, omdat hij heel licht is en simpel. Ik gebruik niet de automatische inlogversie, omdat ik al een ander betaalsysteem heb. Als je veel cursisten hebt is automatiseren wel handig. Is dat een antwoord op je vraag?
Dank Kitty voor je duidelijke en vooral lekker bondige informatie! Heel fijn. Ik kwam op je site over bloggen terecht en vandaag zocht kop het onderwerp ecourses maken en kwam ik weer op je site terecht. Dat zorgde ervoor dat ik eens uitgebreid ging kijken naar wat je nog meer aan info geeft.
Leuk om te horen, Marieke. Laat het vooral horen als je vragen hebt: ik sta altijd open voor suggesties voor nieuwe onderwerpen.
Ha Shirley-Jane,
Ik weet niet precies wat je wilt gaan doen. Zelf geef ik alleen webinars voor hele kleine groepen, ik weet niet of jij webinars wil geven voor 500 mensen ofzo?
Hi,
wederom een fijne uitleg. Ik vroeg me alleen iets af… Toen ik de online chatdienst van Zoom ernaar vroeg, zeiden ze dat ik naast het Pro abbonement voor webinars ook nog de add-on moest kopen. Dan kwam ik ineens op 50 dollar per maand uit…
Jij hebt het hier alleen over pro… Is dat dan echt voldoende om online webinars te geven? Enig idee wat het verschil is als je ook de add-on erbij neemt?
Hoi Kitty,
bedankt voor dit allemaal.
Ik zocht en vond dit
https://flyplugins.com/wp-courseware/?fly=287
schijnt integreerbaar te zijn met woocommerce. Heb je daar toevallig ervaring mee?
Groet,
Thijs Brouwer
Ik niet, Thijs. Er zijn meer en meer programma’s voor online cursussen. Maar kijk of Chris Lema het toevallig beoordeeld heeft – zie de link in het stuk. En let goed op wat jij belangrijk vindt aan een cursusomgeving, en of het programma dat levert. Een uitprobeerperiode is niet verkeerd – dan kun je ook kijken of de helpdesk deugt.
WP-emember werkt niet met Ideal. Ik heb het zo geregeld: ik had al een woocommerce-webshop. Die kan wel omgaan met Ideal. Mensen kopen iets in de webshop – die staat op deze website, van DeBlogacademie.nl – en ik log ze met de hand in op de leswebsite. Dat is een aparte website. En ik stuur iedereen een email met de inlogcodes vanaf die website, waar wp-emember de hele boel afschermt.
Dus het betaalverkeer staat los van de leswebsite. Omdat ik maar weinig cursisten heb, kan dat. Als je een webshop hebt met tientallen of honderden producten een heel vee klanten, kan het niet met de hand.
Is het je zo duidelijk? Ik zal deze post vanmiddag even uitbreiden en aanpassen, want nu ik hem weer lees zie ik dat er voor beginners nog allerlei vragen overblijven.
Wauw wat veel info. Toch nog een vraagje. De wpemember die je gebruikt werkt die makkelijk met ideal of paypro? Je schrijft met woocommerce dat jij dat gebruikt. Daar hoeft verder geen ingewikkelde tussenkoppeling tussen? En ook met deze plugin kun je tzt meerdere cursussen online zetten? Bedankt alvast ;-)
Dankjewel voor je uitgebreide post, ik ben hier een beetje nieuw in en weet niet zo goed wat voor mij het handigst is. Ik wil geen cursus maken, maar losse video’s ‘verkopen’. Of een bundel met een paar video’s. Ik heb een wordpress website. Heb ik het goed (kwam wat tegen scrollend door alle reacties) dat ik het kan koppelen aan vimeo? En dat ik al het andere niet hoef te gebruiken? Gaat het betalen dan ook via vimeo of heb ik toch nog mollie nodig? Thanks!
Ja, dat schijnt te kunnen: https://vimeo.com/ondemand/startselling
Dankjewel voor je snelle antwoord, wat fijn ook nog met een link! Top!
Ha Harry, ik gebruik WP e-member en gewoon een zelfgemaakte website. Plus Woo-commerce met de Mollie-Ideal-betaalfunctie. (Het staat wel in het blog, maar daarna noem ik allerlei andere mogelijkheden. Omdat veel mensen graag een kant-en-klare oplossing hebben.)
Hallo Kitty,
Ik heb nu zoveel opties gelezen dat het me een beetje duizelt! En bovendien weet ik nu nog steeds niet wat jij nu precies wél gebruikt?
Kun je me ajb vertellen welke plugins je gebruikt voor jouw online cursussen?
Dank!
gr. Harry
Dag Kitty,
Bedankt voor je goede blog.
Klopt het dat je in WP e-member geen quizes op kan stellen? Of gebruik je daar een losse andere goede plugin voor?
Alvast bedankt voor je reactie.
Hartelijke groet,
Janny
Nee, WPemember is een plugin die niks anders doet dan de toegang tot je site reguleren. Ik gebruik helemaal geen quizzes in mijn cursussen. Maar ja, daar is vast wel een of andere plugin voor. Kan niet missen.
Ik gebruik bijvoorbeeld de plugin http://otwthemes.com/online-documentation-toggles-shortcode-and-widget-plugin/?utm_source=wp.org&utm_medium=admin&utm_content=docs&utm_campaign=cml om een aanklikbaar tabje in een pagina in te voegen. In de tab kun je dan iets zetten dat je nog niet meteen zichtbaar wil maken (een antwoord op een vraag bijvoorbeeld).
Nee, WPemember is een plugin die niks anders doet dan de toegang tot je site reguleren. Ik gebruik helemaal geen quizzes in mijn cursussen. Maar ja, daar is vast wel een of andere plugin voor. Kan niet missen.
Ik gebruik bijvoorbeeld de plugin Toggles Shortcode and Widget om een aanklikbaar tabje in een pagina in te voegen. In de tab kun je dan iets zetten dat je nog niet meteen zichtbaar wil maken (een antwoord op een vraag bijvoorbeeld).
Bedankt voor je uitgebreide reactie. :-)
Hartelijke groet,
Janny
Dag Kitty, geweldig verhaal! Hartelijk dank, het geeft vertrouwen – wie weet kan ik het ook zelf.
Heb bij googelen Rapidlea.com gevonden, ken je dat?
Nee, ken ik niet, Ineke. Er verschijnen steeds nieuwe systemen. Laat horen of het wat it, als je het gaat gebruiken.
1. Ik gebruik de Woocommerce webshop en Ideal via Mollie voor de betalingen.
2. Ik moet de cursisten met de hand toelaten tot de juiste cursus. Dat kost elke keer een paar minuten. Voor mij maakt dat niet uit, omdat het niet om hele grote aantallen gaat.
3. Ik hoor goede dingen over MemberMouse, misschien moet je daar eens naar kijken. Ik geloof dat je daarin mensen kunt laten betalen en meteen toelaten.
4. Check wat Chris Lema er over zegt, maar let op of je met Ideal kunt betalen in welk programma je ook probeert.
5. De meeste programma’s hebben een proeftijd van 30 dagen. Dus je kunt een programma meestal uitproberen. En als ze dat niet hebben kun je de customer service mailen, vragen of de integratie mogelijk is en als in de praktijk toch blijkt van niet, of je dan toch je geld terug kunt krijgen.
Bedankt Kitty! Ik ga je verder over de mail een paar dingetjes vragen, is wat overzichtelijker :)
Groet!
Je schrijft in je artikel erover dat jij een ander ‘betaalmiddel’ hebt. Welk betaalmiddel is dit?
Momenteel bezig met een online cursus: het idee is dat mensen via de shop (gekoppeld aan WooCommerce & Mollie voor Ideal) een online cursus kunnen kopen. Zodra zij deze gekocht hebben, ontvangen zij de login gegevens waarmee ze toegang krijgen tot een beschermd gedeelte op mijn website. Daar zien zij verschillende cursussen en kunnen ze alleen de cursus openen waar ze voor betaald hebben.
Ik zit nu vooral te klooien met het koppelen van 1. Eerst betalen en dan 2. De klant ontvangt daarna logingegevens en toegang. Wat raad jij me aan om te doen? Welke plugins zijn handig?
LifterLMS in combinatie met Woocommerce probeer ik nu, maar krijg het niet voor elkaar om eerst betalen en dan login gegevens te krijgen. Ook moeten ze eerst via een aparte pagina doorgeleid worden naar Woocommerce. Niet erg handig. Heb jij ervaring met deze plugin? Kan deze doen wat ik hoop?
Andere overweging is nu LearnDash, maar dan moet je betalen en weet niet of de koppeling etc. dan wel makkelijk loopt.
Alvast bedankt voor je reactie!
PS iemand wees mij net op http://www.thehuddle.nl/
Pffff…. Ik snap het nog steeds niet. Probleem is dat ik door de bomen het bos niet meer zie, geen idee heb wat al die termen betekenen en niet weet waar te beginnen… Ik raak dan ontmoedigd, omdat het gewoon niet voor een beginner is. Maar eens goed voor gaan zitten ;). Bedankt voor het artikel.
Als je het niet snapt en toch snel aan de slag wilt moet je betalen: Rainmaker is er voor mensen die zich niet in de techniek willen verdiepen, maar die meteen aan de slag willen. Dan betaal je voortaan per maand een fors bedrag.
Als je niet wil betalen moet je googelen en tutorials lezen en jezelf wegwijs maken. Het is een boel, en het verandert steeds. Ik begon me er in 2009 in te verdiepen en gaandeweg heb ik bijgeleerd.
Oké, ik geloof dat we niet helemaal op dezelfde golflengte zitten…. Maar dat is prima.
(Ik reageer even omdat jouw post verschijnt in de Facebook-groep van Bas Bakker)
De nieuwe Membership plugin van WooThemes is helemaal geweldig. Paar knopjes, klaar, simpel en duidelijk.* Eenvoudig te integreren in wat je al hebt. En het werkt natuurlijk seamlessly met WooCommerce en Sensei.
Grootste voordeel is dat iDeal enzo al lang en breed werkt, stabiel is en goed ontwikkeld voor de Nederlandse markt.
‘Memberful’ is ook super. Maar die werkt alleen met Stripe. Da’s niks voor NL.
* Wat een hel, dat Wishlist. Werk er daglelijks mee, klachten afhandelen. Het belooft te automatiseren maar het is super omslachtig, ingewikkeld en onlogisch ingedeeld. Leve Woo!
Da’s een goede tip, dank. Ik zie dat ik de post nodig moet bijwerken, zal ik binnenkort eens even doen.
Ik ben inmiddels wel een beetje klaar met membersites, je hebt er te weinig vrijheid. Ik doe het helemaal weer op een eigen site, die is beveiligd met de membersiteplugin WPEmember. Moet even nakijken of die nou betaald is of niet, maar in elk geval was hij niet duur en hij werkt perfect. Je kunt mensen aan meerdere cursussen laten deelnemen.
Je kunt een cursus ook helemaal op een forum doen, ik ken verschillende mensen die dat doen. Vind ik wat minder mooi, maar het kan.
En tegenwoordig is er Rainmaker van Copyblogger. Dat integreert helemaal alles, alleen mag je er niks aanpassen. Weet niet eens of ze wel met Ideal werken, wat voor Nederland toch echt nodig is.
Die woo-plugin ga ik bekijken! Is hij makkelijk in het gebruik? Kun je mensen aan meerdere cursussne laten deelnemen?
Enne.. Wat voor cursus geef jij eigenlijk?
Dank voor de update! Het is een beetje een doolhof geworden. Je moet wel weten hoe je alles aan elkaar knoopt, er zijn weinig mensen die dat overzien. Dat doe jij als geen ander ! Hulde.
Je schrijft dat je er klaar mee bent. Welke vrijheid zoek je?
Met de combi Woo + Sensei + WooMembership + Vimeo Plus + CampaignMonitor heb ik een voor mij ideale combi gevonden.
Sensei is niet echt een Membership plugin toch? Meer een e-learning plugin.
Voor een aantal klanten maak ik online cursussen en de mijne zijn in de maak. Vele ervaring opgedaan dus. Erg leuk. Weet alleen nog niet of het over saxofoon spelen moet gaan of over wat meer algemene creatieve onderwerpen ;-)
Ik zag trouwens dat er een koppeling mogelijk is tussen WP eMember en WooCommerce, zodat je via WooCommerce kunt betalen. (Wat jij ook schrijft, iDeal werkt daarin prima). Misschien interessant voor jou? De plugin heet ‘WooCommerce and WP eMember Integration’.
Ik heb al een eigen site gemaakt, Leslokaal, plaatjes staan in het stuk. Nieuwe cursisten komen niet meer in Pathwright maar meteen daar. Voor oude cursisten blijft Pathwright nog een tijdje open.
Dank voor je tip, ik gebruik Woocommerce al. Gaat goed. Cursisten geef ik met de hand toegang tot de cursus, kleine moeite. En dan is mijn shop ook nog gekoppeld aan mijn boekhoudsysteem.
Ja, kan zijn dat Sensei geen beveiligde pagina’s heeft. Dat ben ik alweer vergeten.
@realSparkOne Ik kwam dit artikel tegen: https://t.co/BtOLif1SQ3 Binnenkort maar eens wat testen.
Beste Kitty, misschien dat jij hier een oplossing voor weet. Ik heb onlangs Canvas Theme en de Sensei plugin geistalleerd(dat gaf volgens woothems de minste prob.) Vier lessen inkloppen gaat nog maar bij de 5e gaat het helaas mis, krijg de code 404. Het gaat zover zelfs dat ik geen toegang meer heb tot mijn admin of Cpanel. Intussen het probleem al aangekaart op het forum van Woothemes. Blijkt dat dit probleem al meer dan een jaar bestaat. Heb jij misschien een suggestie? Bij voorbaat vriendelijk dank. Ron.
Nee, dat is een tikkie al te specifiek voor mij ;-)
Raadpleeg een developer.
Pathwright lijkt me een goede optie. Ik wil graag dat mijn klanten kunnen betalen via Ideal. Is dat mogelijk Kitty?
Nee. Ideal is een puur Nederlandse uitvinding. Pathwright is een Amerikaans systeem. Alles gaat via Paypal. Maar vraag het ze zelf.
Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/Nbg16ucWSu – Dat ziet er eenvoudig uit…
Hoe werkt de koppeling met PathWright? Het ziet er goed uit. Kan ik cursisten via Autorespond laten betalen en ze dan een link naar de cursus in PathWright sturen? Goede tips! Dank je wel!
De koppeling doe ik gewoon met een link vanaf mijn website. Ik laat cursisten ook via een ander systeem betalen – dan kost het bovendien veel minder, want Pathwright vraagt een te hoog percentage van je omzet voor de betaaldienst, vind ik.
Vandaag lanceerde ik mijn online cursus. Over koffie.
Toen ik deze post van Kitty las, was het al te laat.
Ik heb dagen uitgeplozen hoe dit aan te pakken en tada, precies hetzelfde gedaan als Kitty beschrijft.
Het gebruiken van de Plugins (Membership en Courseware) zorgen voor een professionele uitstraling en maken het beheer heel eenvoudig: alles gaat vanzelf.
Zo, nu meer lezen van Kitty, waarom heb ik dit blog niet eerder gevonden?
Een online cursus over koffie!
Goed idee zeg.
Ben net zelf met wishlist member van start gegaan maar vind het inderdaad verwarrend. Ik denk dat het best goed werkt maar het is lastig te bepalen wat ik in elke error pagina schrijf. Maar ze hebben veel korte video’s dus ik zal nog eens kijken. Soms heeft het tijd nodig.
Het heeft altijd tijd nodig, jammer genoeg!
Laat je horen of het uiteindelijk bevalt?
Ik ben heel benieuwd, ken het zelf niet.
So, wat een informatie. Valt mij op dat hier een hele hoop vrouwen aan het werk zijn. Fantastisch te zien wat jullie allemaal weten en hele goede informatie die ik nog even ga overlezen, Thanks allemaal
Mooie blog over online cursussen maken http://t.co/8UBpNemLSg #online #training
RT @elsekramer: Die @KittyKilian heeft terwijl ik even niet keek op een rij gezet hoe je een e-cursus maakt – handig! http://t.co/muEnin3PqY
Voor iedereen die graag een ecourse aanmaakt en niet weet hoe.. http://t.co/Ie9P2zxlXC. Dank je wel @KittyKilian
Bedankt voor de nuttige uitleg. Ik ga ermee aan de slag voor mijn eerste ecourse.
Graag gedaan ;-)
RT @elsekramer: Die @KittyKilian heeft terwijl ik even niet keek op een rij gezet hoe je een e-cursus maakt – handig! http://t.co/xs7yTXsXcD
@KittyKilian thx voor RT en handig trouwens jouw laatste blog over hoe je een online cursus maakt http://t.co/R9695kvhJ0
RT @kittykilian: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/ofqUzKwc Nieuw blog
Fantastisch blog van @KittyKilian “Hoe maak je een online cursus? Ea-sy!” Weer een actiepunt erbij op mijn to do-list. http://t.co/0eCixxHc
Deze even opslaan in je favorieten, het is een naslagwerk: “Hoe maak je een online cursus? Ea-sy!” http://t.co/8j8KxQpj @KittyKilian
RT @KittyKilian: Voor de weekploeg: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/U9eoG0Kj Nieuw blog
Zó zet je dus een online cursus in elkaar: http://t.co/uqdEy5hR Handige handleiding van @KittyKilian
Ha Kitty,
Dank je voor het mooie overzicht! Precies op het juiste moment zoals je van Henk al had gehoord :)
groet,
Annemiek
Geweldig hoe je al je tips en ervaringen deelt, heel handig!
Ik heb nog wel een tip voor de beginnende aanbieder van een online training: hou het supersimpel! Ik ken namelijk veel teveel zelfstandigen die maanden bezig zijn met het ontwikkelen van een online cursus, die vervolgens vrijwel niet wordt verkocht. Da’s toch sneu.
Daarom een paar kanttekeningen:
1. Begin pas aan een online cursus als je echt veel lezers hebt op je site of een hele goedlopende nieuwsbrief (of als je kunt samenwerken met iemand met een hele grote lijst volgers). Heb je dat niet? Dan zul je waarschijnlijk minder dan 10 exemplaren van je online product verkopen. Is toch jammer van je moeite.
Een online product klinkt heel leuk, maar het is niet de plek om te beginnen als je een bedrijf opzet. Het is meer iets dat een leuke aanvulling is als je al een flinke schare volgers en fans hebt.
2. Ga eerst je training verkopen en daarna pas maken. Door te verkopen ervaar je of er markt is. Heb je een paar exemplaren verkocht, dan mag je pas gaan ontwikkelen. Dit is een geweldige regel voor experts en inhoudelijke nerds (zoals ik…). Wij zijn namelijk geneigd om weken onze zolderkamer in te duiken om prachtige content te maken. Die niemand koopt. Dus: je mag pas een training maken als je hem een paar maal hebt verkocht.
3. Begin low-tech. Werk bijvoorbeeld met een serie mailtjes die je vanuit een autoresponder (emailsysteem) verstuurt met tussenpozen van een week. In elke mail staat wat tekst, aangevuld met links naar een Dropbox. In de Dropbox kun je alles kwijt wat je wilt delen: MP3’s, video, PDFs van werkboeken. Zo’n Dropbox is gratis en geeft je geweldige mogelijkheid om content te delen.
Heb je zo een tijdje low-tech een online cursus verkocht en er minimaal 100 verkocht? Dan mag je ingewikkeldere techniek gaan gebruiken. Tot die tijd is het echt niet nodig. Ga eerst maar eens betalende klanten zoeken voor dat mooie product dat je in je hoofd hebt.
Ben je echt hardcore internet-marketeer? Dan verkoop je je online training eerst op banale plekken (Marktplaats!). Merk je dat hij daar verkoopt? Dan heeft het zeker zin om een maatwerk salespagina te gaan maken op je eigen website.
Ik wens jullie veel succes met jullie online producten!
Dank je voor de deze info!
Voor beginners zoals mij heel handig:) Ik denk we groot maar eerst klein beginnen;)
En Kitty ook bedankt voor deze informatieve blog!
groetjes Eveline
Wat ben ik blij met jouw aanvulling Ellen, op de heldere informatie van Kitty. Ik ga eerst maar eens low-tech aan de gang (al is dat voor mij ook al een uitdaging ;-) ).
Dank je wel.
Hartelijke groet,
Astrid
RT @KittyKilian: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/Qww5qio5 Nieuw blog
RT Kitty weer gul in de bocht! @kittykilian: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/kmXRcixd Nieuw blog
Wat vreemd dat nog niemand de conclusie getrokken heeft dat het dus niet easy is… want dat is toch echt de indruk die zowel het bericht als de commentaren erop achterlaten. Maar, slimme copywriting…
Moodle heeft geweldig veel mogelijkheden, zeker voor interactie en elkaars werk beoordelen. Het lijkt in eerste instantie makkelijk om in de vingers te krijgen, maar het heeft een behoorlijk steile leercurve als je meer wil. Je hebt bovendien een goede host nodig, heb ik het afgelopen jaar gemerkt.
Als je snel aan de slag wil is WordPress met Vimeo maar dan alle plugins lekker laten zitten totdat je cursussen vollopen de beste optie gok ik.
Ik Moodle intussen met veel plezier verder :)
Nee joh, slimme copywriting heeft er niks mee te maken. Het is wel degelijk easy. Waarom zou ik daar onzin over vertellen?
Ik ben een ongelofelijke alfa, en toch heb ik de afgelopen jaren veel programma’s geleerd of leren kennen. Je moet wel, als kleine zelfstandige. WordPress, Photoshop, Illustrator, Adobe Acrobat, Premise, SimplePress, Screenflow, Camtasia, Gotowebinar, Gotomeeting, Skype, Skitch, Evernote, Switch, Mailchimp, Tweetdeck, Hootsuite, E-boekhouden, Youtube, Vimeo, Statcounter enz enz. En het houdt nooit op.
Ik vraag hulp van een programmeur als het niet lukt, maar het meeste doe ik zelf.
Alleen voor het koppelen van de membersite-plugin heb je kennelijk altijd een programmeur nodig. Vooral omdat die Amerikaanse programma’s niet op Ideal zijn ingericht.
Handig! RT @KittyKilian Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/Lwp9JDY3
RT @KittyKilian: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/Qww5qio5 Nieuw blog
Voor over n tijdje :) RT @Marjoleinvbm: Onwijs handige post @KittyKilian over aanbieden van e-courses + uitleg tools. http://t.co/Hv21BJiC
Hallo Kitty,
Erg goed artikel!
Wat ik mis is de open source leeromgeving Moodle.
In aanschaf gratis, maar ik zou de installatie overlaten aan iemand die daar ervaring mee heeft.
De verdere inrichting kun je gemakkelijk zelf doen.
Je zit dus niet vast aan maandelijkse kosten, zoals bij JigSawBox.
Verder is Moodle heel flexibel.
Uiteraard is het een afgeschermde omgeving waar je allerlei soorten content op kunt plaatsen.
Je kunt een cursus aanmaken waarvan je de onderwerpen b.v. per week “open” zet.
Deelnemers kunnen opdrachten maken die ze zelf uploaden en het is heel handig om multiple-choice testen te maken.
Mijn online programma’s maak ik altijd in Moodle.
En er kan veel meer dan ik gebruik.
Ook zijn er een groot aantal plugins beschikbaar om de functionaliteit uit te breiden.
Een daarvan is een iDeal-plugin, waarbij de deelnemers alleen toegang krijgen als ze betaald hebben.
Uiteraard geldt dat ook voor PayPal.
Ken je Moodle ook, Kitty?
Ik ken het, maar ik vind het spuuglelijk.. en daarom heb ik me er verder niet in verdiept. Zal vast handig zijn. Maar ik word er ongelukkig van ;-)
Dat ligt aan het gebruikte thema.
Net als bij WordPress is er een groot aantal gratis en betaalde thema’s verkrijgbaar.
Kijk maar eens naar deze lay-out: http://www.biztoolacademy.nl/
RT @KittyKilian: Benieuwd naar andere ervaringen met membersite-plugins! http://t.co/YtSEVAMM
Hoe maak je een online cursus? http://t.co/QyAzBVHV Het geheim van de smid. Via @KittyKilian … van je * een twee huppetee*
Handig overview, Kitty. In Evernote bewaard voor als ik mijn eerste cursus ga ontwikkelen. Dankjewel!
Heel interessant – dit ga ik nog eens uitzoeken RT @KittyKilian: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/8KmoqBI0 Nieuw blog
Goed om al die ervaringen hier te lezen, voor de niet-techneuten kan ik ook de gratis wp members aanraden. Heel eenvoudig en werkt prettig.
Was wel een proces om al die member plugins te testen, ik heb magic members geprobeerd. (handleiding besloeg 110 pag :-( en Subsciptions, maar dat werkt niet met IDEAL)
En inderdaad Woocommerce, fijn met IDEAL. Dat wordt toch het meest gebruikt in Nederland is dus is essentieel.
RT @manonbonefaas: En het werkt. “@KittyKilian: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/O4m6WBeJ Nieuw blog” #yam
Moet even een tegengeluid laten horen voor het door jou aanbevolen SimplePress. Ik heb een jaar geleden een forum laten maken en koos op aanraden van de webbouwer voor Simplepress – hij was er net als jij enthousiast over.
Nou…breek me de BEK niet open. De term pain in the ass is de understatement in de geschiedenis van de gehele mensheid als het om dit forum gaat.
Ik kan werkelijk NIETS zo hard afraden als dit forum. Wat een gebruiksonvriendelijk, super-onoverzichtelijk klereding is het zeg. Niks werkt zoals het moet; geen enkele klant van mij snapt er iets van (en mijn klanten zijn HEULE slimme mensen!); voor het ‘werkte’ waren we ik weet niet hoelang verder en bij elke update werkt iets wat eerst wel werkte opeens niet meer.
Het ene moment kon je niks uploaden, dan weer niks downloaden; documenten die er eerst op stonden verdwenen opeens als sneeuw voor de zon; dan kon de ene klant iets wel downloaden en de ander niet, (en nee, ook dat lag niet aan de klant – mijn assistente heeft er vele uren telefoongesprekken met klanten op zitten om live door te nemen hoe het zou moeten werken, om vervolgens te constateren dat het om mysterieuze redenen niet werkte zoals het hoort. Ook de webbouwer kwam er vaak niet uit of deed er talloze uren over het weer in orde te krijgen.)
Als je het leuk vindt veel tijd, geld, en energie te verspillen en ervan houdt om zo geïrriteerd te raken dat je er agressief van wordt kan ik Simplepress zeer aanbevelen.
Wil je iets dat werkt, dan zou ik even verder zoeken.
Haha, hoor ik enige frustratie?
Ja, toch is SimplePress wijd en zijd in gebruik. Zelf vind ik het prettig, maar het heeft nogal de neiging om te conflicteren met andere plugins. Ik vermoed dat de code nogal te wensen overlaat. Wat je niet moet doen is SimplePress zelf weer optuigen met allerlei plugings van SimplePress zelf – alleen de editing functie. De rest laat de site er bij mij ook uit knallen.
En dan bel ik mijn provider en die herstelt het dan weer.
Ik sluit me aan bij Brigitte. Heb het even in gebruik gehad, maar werd er helemaal gek van. Vooral de hele uploadfunctie…. Ik kan er nu nog jeuk van krijgen.
Maar een alternatief heb ik zo direct niet kunnen vinden, ben daarin nog zoekende.
Ha Kitty, Dank dat je deze discussie opent. Twee reacties:
1) Het is een goed idee om je lidmaatschap en verkoop te scheiden, zoals een paar eerdere commentaren ook al aangeven. Online verkoop vraagt facturen en iDEAL betalingen. Dat zit niet standaard in een membersite-plugin. Bijbouwen is maatwerk en daarmee duur en foutgevoelig. Zet er dus inderdaad een webwinkel voor en laat de webwinkel met je membersite plugin communiceren.
2) Een membersite is technisch moeilijk. Welke plugin je ook neemt. Ik vind een paar dagen stoeien met zo’n plugin dus helemaal niet raar. Een membersite plugin moet heel veel technisch voor je regelen. Dan heb je altijd een stijle leercurve, dat maakt een plugin niet “slecht”.
Handig overzicht. Ik gebruik Wishlist Member gekoppeld aan de software van Autorespond.nl. De klant besteld via de autorespond module die vervolgens netjes de gebruiker gegevens aanmaakt in wishlist. Betalen in autorespond kan o.a. via iDeal, Paypal en overmaking. Maar die laatste is bij mij uitgeschakeld voor de online modules: boter bij de vis voordat de cursus begint.
En vind je Wishlist prettig werken? De makers van Autorespond kunnen dat natuurlijk voor je koppelen, handig. Jammer alleen dat de vormgeving zo achterhaald is.
Wishlist werkt uitstekend en er is een overdosis aan “how to” videos beschikbaar van de makers en een uitstekende gebruikers community. Dus mocht je ooit twijfelen dan is het antwoord altijd dichtbij.
De Autorespond koppeling is een standaard koppeling die helder beschreven staat in de autorespond handleiding. Dus dat is een kwestie van stap voor stap volgen en daar hoeft verder niemand tussen te komen.
Welke vormgeving bedoel je? In beide gevallen zien mijn klanten de vormgeving niet want die wordt afgevangen door mijn site. Zolang ik dat goed kan afvangen binnen mijn eigen stijl dan gaat het mij verder om functionaliteit. Qua vormgeving kan het dan natuurlijk ook nog altijd een kwestie zijn van smaken die verschillen.
RT @KittyKilian: Hoe maak je een online cursus? Ea-sy! http://t.co/Qww5qio5 Nieuw blog
Wauw Kitty, wat een goede ideeën deel je hier! Met complete handleiding, geweldig. Heel hartelijk dank!
Kom nog een keer terug voor de commentaren binnenkort! Nuttig.
Mooie post Kitty, fijn dat je dit deelt! Ik heb een paar tips en toevoegingen. Ik gebruik zelf Wishlist Member, en dat is goed te koppelen met de inschrijftool van Sponiza. Het inrichten van Wishlist is wel een (eenmalige) pain in the ass, kan ik wel zeggen. Maar het werkt goed. Ik overweeg nu wel om over te stappen naar Jigsawbox.com, omdat het ook voordelen heeft om je ‘e-learning’ platform technisch ergens anders onder te brengen waar het in goede handen is en de functionaliteiten goed zijn. Bij Jigsawbox kun je zowel individuele cursussen als groepsprogramma’s aanbieden. Met fora en mogelijkheden om huiswerk te uploaden.
En ik heb nu een simpele oplossingen voor een van mijn eigen cursussen: lessen via mail, en ondersteuning via een (besloten) Facebookgroep. Ik wilde dat graag ‘uitproberen’ en dat bevalt goed.
Leg eens uit als je wil hoe erg die pain in the ass was. Ben erg benieuwd. Ik heb met Premise een hele dag en een nacht zitten vloeken, omdat mijn cursus per se online moest op een bepaalde datum. En ik snapte het echt niet… Premise is teveel gedacht en uitgelegd vanuit de makers van het programma (heel interessant voor een bedrijf dat leeft van goede communicatie). Uiteindelijk lukte het bij toeval.
En bij jou?
Er zitten in Wishlist veel instellingen die je vooraf allemaal moet nalopen, alle formulieren zijn in het Engels en moet je vertalen, en je moet van tevoren echt goed bedenken hoe je de structuur in elkaar zet. Dat is erg veel gedoe voordat je een cursus online zet. Bij echte e-learning platforms is dat beter geregeld, is mijn indruk. Het lukte allemaal wel, maar ik ben wel twee dagen bezig geweest met vogelen. De betaaloptie die Wishlist aanbiedt gebruik ik niet, ik gebruik daarvoor de microwebwinkel van Sponiza. En dat werkt prima.
Whaa! Twee dagen!
De reden dat wij expliciet niet Wishlist gebruiken, maar Membership, is naast de pain-in-the-ass ervaring ook het feit dat we achter nog al wat veiligheidsissues kwamen in het betaalsysteem.
Voor ons dus echt een no-go.
Ik denk dat je minder reacties op deze krijgt dan bv op die van vorige week, maar ik weet zeker dat velen er wat aan hebben. Ik in ieder geval wel, dank je wel voor uitzoeken ;-))
lol! Heb ik dat even fout ingezien ;-) gaaf!
Mooi overzicht!
Kleine correctie: op de site getpremise.com staat toch echt een prijs van $ 165,- (dat is andere koek dan 59,95 )
Je hebt gelijk, ik heb het aangepast. Ik had hem voor een introductieprijs, realiseer ik me.
Copyblogger Media heeft wel regelmatig promoties. Dus als je erover denkt om Premise te kopen, dan is het handig je op hun email lijst te zetten – onlangs was het nog van $165 voor $95.
Super bedankt voor dit overzicht. Dit is wat ik eigenlijk wil!
Fijn. De comments hier zijn ook heel nuttig.
Handig! Zo zet je een online cursus in elkaar. http://t.co/uON7h5pX
Hi Kitty,
Goed onderwerp. Lekker duidelijk. En een mooi verdienmodel.
Zelf gebruiken wij voor onze klanten Membership van WPMU. Doet het goed en we hebben er een eigen iDeal oplossing voor.
En zeker weten dat hij het goed samen doet met de Genesis themes van Studiopress. Want die gebruiken wij ook vaak als basis voor onze sites.
Wat Youtube betreft, je kunt het wel private maken, maar het blijft nog steeds downloadable. Een oplossing kan ook Videopress zijn. Dat is volledig af te schermen. Kost je een WordPress.com upgrade.
Maar Vimeo is ook af te schermen. Op de Vimeo site kan niemand je viodeo zien, op je eigen site kunnen mensen hem niet downloaden. Ze kunnen hem dus alleen op de cursuspagina bekijken. Volgens mij is dat een goede oplossing. Toch?
Klopt dat Vimeo ook privacy instellingen heeft en je kunt inderdaad een afgeschermde groep maken.
Wat het belangrijkste is in dit verband: of je wel of niet aan kunt geven of de video alleen op bepaalde sites te zien is. En dat kun je bij Vimeo ook, net als bij Videopress.
Bij Videopress kun je dat ook in één keer voor het hele account doen, bij Vimeo moet je dat volgens mij per video aangeven.
Om die reden heb ik ooit een keus gemaakt voor Videopress, maar ik ga er nog eens induiken!
Ja, per video, maar dat vind ik juist prettig. Want ik heb ook openbare video’s. De cursusvideo’s zijn alleen te zien op de site die ik aangeef (De Blogacademie) en niet te embedden of te sharen.
Hoi Kitty,
Puike post weer hoor. Nice! Mooie uitleg.
Ik mis de Membership plugin van WPMU Dev. Of lees ik dan scheel?
Die kost $20 en is verreweg de prettigste die ik ken. Echter ook geen iDEAL dus dat lossen wij altijd met een tussenstap op. Dat tekort hebben ze namelijk allemaal.
Deze plugin gebruiken wij na eerdere ervaringen met Wishlist, wat inderdaad niet zo’n succes was, ook op ons hosting platform en voor onze klanten. En heel af en toe hebben we daar dan een vraag over op ons forum. Al met al misschien dus wel de moeite waard ook om te vermelden.
Zoals je echter al aangeeft blijft een membership inregelen altijd het lastigste aan dit hele verhaal. Zeker als je het wat complexer maakt qua inhoud. Des te stoerder dus om te zien dat je het hier toch zo uitgebreid uitlegt. Bij deze dan ook opgeslagen en geshared.
Nogmaals dankjewel en gr.
Roel
Nee, die ken ik niet. Waarom is die zo prettig? Is ‘ie simpel en overzichtelijk en kan een niet-programmeur hem meteen snappen?
Ja, dat is het inderdaad. Vandaar ook onze keuze hiervoor.
Ter verduidelijking; onze iDEAL oplossing is een tussenoplossing.
Ooit hopen we dat nog eens definitief op te lossen maar dit heeft implicaties m.b.t. de opzet van iDEAL zelf. Namelijk, hoe dat recurring te doen? Daar hebben we wel ideeën bij maar nog niet zozeer een permanente oplossing.
Ik heb de plugin net bekeken. Ziet er inderdaad heel prettig uit.
Je zou hen zelf kunnen voorstellen om een koppeling met Ideal te maken. Omdat die in Nederland leidend is. Woothemes heeft dat meen ik ook gedaan. Wie weet vinden ze het een leuke stunt.
Maar zit er ook een forum bij? En zo nee, hoe lossen jullie dat dan op?
Qua forum gebruiken wij SimplePress. Evt. in betaalde variant indien nodig (veelal niet).
Verder is iDEAL een goed idee, we hebben dit voor de Webshop plugin van WPMU inderdaad ook gebouwd. Voor wat betreft Membership geldt dan echter dat we wel zouden willen maar dat je dan bijv. met recurring in de knoei komt. Dat is niet zo rechtlijning als je zou denken met iDEAL.
Maar wie weet, in de toekomst sluit ik het zeker niet uit.
Tx voor je reply en succes!
Hoi Kitty,
Dank voor de heldere blog over onlineprogramma. Ik heb een vraag over de betalingen. Hoe doe jij dat? Gebruik je iets anders dan ideal? Ik zoek een klantvriendelijke en eenvoudige manier. Groetjes Anoek
Nee, ik gebruik Ideal. Is dat niet klantvriendelijk? Paypal is sneller, maar in NL nog altijd niet wijd verbreid.
Uitmuntende blog over online cursussen maken. Door @KittyKilian. Uiteraard! ;) http://t.co/69R4pRKl
Nee, dat trek ik echt niet.
;-) Hoeft ook niet