Hoe laat je iemand van mening veranderen?
Het zit hem soms in één woord.
– Ik werk zo hard: gisteren viel ik flauw, schreef een vriendin.
Ze wéét wel dat ze het rustiger aan moet doen. Maar ja, ze is verpleegkundige. Ze moet levens redden. Ze kan niet lanterfanten.
– Beetje amateuristisch om een hartaanval te krijgen, hè? mailde ik terug.
Ze moest lachen. En ze nam een dag vrij.
Wow, dacht ik.
Dat is nou de kracht van een omkering
We zitten allemaal in de propaganda-business.
De reframing-industrie.
De taalalchemie: zet twee woorden brutaal bij elkaar en je krijgt iets nieuws.
We nemen een onderwerp, zetten het in een andere context en hoppa.
Humor. Een beeldspraak. Een vergelijking. Een analogie. Een metafoor.
We draaien iets om
De Amerikaanse psychiater Edward Hallowell staat bekend om zijn heldere uitleg van ADHD.
ADHD is like having a Ferrari engine for a brain with bicycle brakes. Strengthen the brakes and you have a champion.
Een mooie vondst.
Heel wat positiever dan zorgelijk mompelen over een aandachtstekortstoornis.
De vergelijking met een luxe wagen maakt het syndroom bijna sjiek.
Guilty by association.
Net zoals een kunsthistoricus die is gespecialiseerd in Rembrandt een indrukwekkender aura heeft dan een kunsthistoricus die Dirk van Baburen bestudeert.
Wie?
Dat bedoel ik.
Een Amerikaanse vriendin, die met een kunsthistoricus is getrouwd, is een ster in het omdraaien van referentiekaders.
In een periode dat ze full time voor haar kinderen zorgde vroeg iemand haar, bij de opening van een tentoonstelling van haar man, wat ze deed.
-I am an art historian by marriage, zei ze vrolijk.
Waarom gebruiken we ze niet vaker?
Beeldspraken treffen doel. Maar alleen als ze écht verrassen.
Je hebt dus elke keer nieuwe nodig.
In 1989 las ik een voorbeeld dat me nu nog vaak te binnen schiet. Voor een stuk in NRC Handelsblad las ik de papers van een reclamecongres over een destijds net ontdekte doelgroep: rijke senioren.
– Als het pap regent, moet je met je bordje buiten staan, zei Karel van Doodewaard van het toemalige reclamebureau Lintas Nederland.
Vanochtend plukte ik deze metafoor van internet:
Ik weet niet of die uitspraak echt van Buffet is, of wie het plaatje heeft gemaakt, maar de vergelijking is fris.
Juist door zijn zotheid blijf je langer stilstaan bij dat beeld.
Hoe werkt een metafoor?
Er is een probleem, waarvoor de oplossing jou volkomen helder is.
Maar om de één of andere reden wil iemand anders er maar niet aan.
Je kunt haar met argumenten, feiten en cijfers om de oren slaan, maar dat helpt niet.
Haar oren zitten dicht.
Dat is trouwens heel begrijpelijk – we hebben allemáál onze blinde vlekken. Als we al onze overtuigingen continu ter discussie moesten stellen, kwamen we niet meer toe aan ons dagelijks leven.
Maar soms zitten we fout.
Soms zitten we met heel veel mensen tegelijk fout.
En als dat zo is, denken we meestal dat we goed zitten.
Een voorbeeld
In 1844 kwam een jonge opdonder van 26 als arts te werken in een gloednieuw academisch ziekenhuis in Wenen: het Allgemeines Krankenhaus. Omdat het zowel artsen als vroedvrouwen opleidde om bevallingen te doen, had het ziekenhuis maar liefst twéé kraamafdelingen. Eén voor de heren studenten, één voor de aankomende vroedvrouwen.
In die tijd waren ziekenhuizen gevaarlijke plekken om te bevallen. In ziekenhuizen overleed tot wel 30% van de vrouwen – aan kraamvrouwenkoorts, ofwel bacteriële infecties. Maar bacterieën waren nog niet ontdekt. Wie geld had, zorgde dat ze thuis beviel.
Het viel de jonge opdonder, Ignaz Semmelweis, op dat het sterftecijfer op de afdeling met de studenten drie keer zo hoog was als bij de vroedvrouwen. Hoe was dat mogelijk? Semmelweis onderzocht alle oorzaken die hij maar kon bedenken. Nee, het kwam niet door het eten, vuil linnengoed, gebrek aan ventilatie, de pure aanwezigheid van mannen of de wierook van de priester.
Ondertussen liepen de studenten heen en weer tussen de snijzaal en de verloskamers, maar het verband viel hem pas op toen een student uitschoot en een professor sneed, die aan een infectie overleed. Semmelweis herkende de hoge koorts, de rode strepen en de gezwollen onderbuik van de kraamvrouwenkoorts.
Hij gaf opdacht aan alle studenten om hun handen met bleekmiddel te ontsmetten na een autopsie. Het stertecijfer op de kraamafdeling daalde direct naar 1%.
Wat een opluchting, zou je denken. Maar nee. In 1849 werd Semmelweis ontslagen. Het ziekenhuis schafte het handenwassen af. Het sterftecijfer vloog weer terug naar zijn oude niveau.
In de jaren 1850 bedwong Semmelweis een kraamvrouwenkoortsepidemie in een ziekenhuis in Pest, Hongarije. De Hongaarse regering schreef alle ziekenhuizen voor om handen te wassen. De rest van Europa ontving zijn boek Die Ätiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers, uit 1861, met onbegrip.
Het zou nog tientallen jaren duren tot de bacteriologie was uitgegroeid tot een exacte wetenschap met reproduceerbare experimenten – dankzij Louis Pasteur en Robert Koch. Pas vanaf 1900 zet de daling van de sterfte aan kraamvrouwenkoorts in.
Daar moest ik aan denken
toen ik twee weken geleden het laatste boek van psychiater Jim van Os las, De DSM-5 voorbij! Persoonlijke diagnostiek in een nieuwe GGZ. Ik schreef hier een recensie.
Van Os heeft zichzelf een taak gesteld: hij wil de ziekte schizofrenie reframen. Die ziekte waar je nooit meer vanaf komt, de melaatsheid onder de psychische aandoeningen. Die ziekte die zo’n slechte naam heeft dat zelfs mensen die er van hersteld zijn – die gelukkig getrouwd zijn, die een mooie baan hebben, die psychiater zijn geworden zelfs – er angstig over zwijgen. De ziekte waar hulpverleners voor terugdeinzen. De ziekte met een beeldvorming die zó negatief is dat hij alle correctie weerstaat.
– Ja, herstel is mogelijk. In vier fasen.
– Nee, de ziekte bestáát eigenlijk niet.
– Nee, het is ook geen zíekte, het is een combinatie van symptomen die onder verschillende namen door het leven gaan.
– Ja, de gezamenlijke noemer van al die aandoeningen is een gevoeligheid voor psychoses.
– Nee, je hersenen gaan er niet door achteruit.
– Ja, wél door teveel ongezonde medicatie, ja.
– Inderdaad, die gevoeligheid voor psychoses hebben we in aanleg allemaal.
Weleens verliefd geweest en toen een liedje gehoord op de radio dat precies voor jou bedoeld leek?
Maar luister even naar Van Os zelf:
Het moge duidelijk zijn
Om er nog één analogie tegenaan te gooien: schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.
Al mijn blogs over psychiatrie, een kind verliezen, en wat je moet weten over de ggz. Lees ze als je iemand kent die zich ernstig uit het dagelijks leven terugtrekt. En bekijk de pagina met 30 video-interviews die ik maakte over betere hulp aan jongeren die vastlopen.
Jeetje Kitty. Zo interessant. Nu denk ik na over het reframen van dyslexie met behulp van een metafoor. Mijn zoon “heeft” het. Dyslexie. Ik denk dat het tijdelijk is. Dat het hem meer moeite kost om te leren lezen en spellen. Maar dat het eindresultaat hetzelfde kan zijn. Moet hij er wel zelf in geloven. Die metafoor moet er dus komen. Voor hem. Zodat hij straks net zo foutloos en leuk kan schrijven als jij. Oke, iets minder is ook goed genoeg.
Natuurlijk kan hij een fantastisch leven hebben – maar school zal hem wel meer energie kosten. Afhankelijk van hoe erg zijn dyslexie is. Wat wil je hem meegeven?
In een ander blog over metaforen staat een schema voor hoe je ze maakt: https://www.deblogacademie.nl/vergelijkingen-zo-schrijf-je-intelligenter/
Komt vast goed. Mijn vriendin is er tandarts mee geworden. Ze komt uit de tijd dat het begrip nog niet bestond, dus ze startte op de mavo en dacht -net als haar omgeving- dat ze dom was. Dus ook zonder dat hij er zelf in gelooft kan hij zijn pad vinden. Mensen zijn wonderlijk creatieve wezens.
Aha, een metafoor is wat ik nodig heb! Ik kan er wel eentje bedenken, maar het ontbreekt mij aan taalgevoel… dus als je een momentje hebt:
‘Niet elke fietser rijdt op een gestolen fiets.’
Prima. Niks mis mee.
Ha Kitty, dank voor je heldere uitleg.
Was even slikken
Me bewust van mijn onbekwaamheid
Heb je me op een nieuw spoor gezet
waar het hard werken wordt.
Nogmaals dank
Gaat je lukken, Gijswim!
Hi Kitty,
Ik ben zo blij dat ik je website heb ontdekt. Ik kan me hier de hele dag wel vermaken :-) De frisse insteek van je artikelen en heldere uitleg, heerlijk!
Vandaag raakte je me weer met dit artikel. Ik ben zelf een grote fan van de levendige uitleg van Edward Hallowell. Heerlijk hoe hij ADHD positief belicht. Dat zouden ze bij de GGZ ook wel eens meer mogen doen.
PS: de link naar soundcloud onderaan deze blog lijkt niet goed te werken.
Ja, Hallowell en Ratey zijn leuk. En ja, breek me de bek niet open over de GGZ. Of hoe de kinderpsychiatrie op dit moment door de gemeenten wordt beheerd.
En dank je voor de melding. Ik heb een podcast-plugin afgeschaft, maar hier en daar staat nog de oude code. Per ongeluk. Dus weer eentje aangepast!
Hoe werkt een metafoor? https://t.co/DqBS4O48CL
RT @doeeensgoedgek: Lees de blog van @KittyKilian over het ‘reframen’ in de psychiatrie. #goedgek http://t.co/xzT3bSaig2
Lees de blog van @KittyKilian over het ‘reframen’ in de psychiatrie. #goedgek http://t.co/xzT3bSaig2
RT @HooijerErik: Hoe werkt een metafoor? http://t.co/epFjZKi1kN http://t.co/8KcCzYdg3a
Reframen? Metaforen! https://t.co/MWPexrMMyG – @KittyKilian blog
“Van Os heeft zichzelf een taak gesteld: hij wil de ziekte schizofrenie reframen.” https://t.co/MWPexrMMyG – @KittyKilian blog
Ik had een stukje over mijn schizofrene broer getypt die zich alleen maar in metaforen kan uiten. Misschien past het hier niet.
Ik zou ook bijzonder graag horen hoe al of niet gereframede schizofrenie te genezen is.
En nou zwarte Piet nog z’n gezicht wassen.
Vogels zijn geïndoctrineerd door de nazi’s. Hondjes en katjes zijn voor de geallieerden. Ik zat bij Pappa op die roze bank. Pappa zat tegenover mij. Hij zei ineens:”Zullen we naar Joegoslavië gaan?”. Toen moesten we door Duitsland en Oostenrijk met de bus. De nazi’s gaan niet winnen. Ik ga voor de communisten stemmen. Alleen de vriendelijke communisten. Misschien moet ik naar New York. Een woning in New York en een schoonmaakbaantje voor 1900 euro per maand. Ik was vijf maanden in de hemel in de Oosterparkstraat en toen stortte dat vliegtuig neer in de Bijlmer. Het kwam niet door het gokken, het kwam niet door de skinheads, het kwam niet door de jouwe douches. Er kwam een meeuw in de motor.
Aldus mijn broer Hans. 50 jaar, schizofreen.
Cheers.
RT @KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil reframen) Nieuw blog: http://t.co/uZbdgovn5T http://t.co…
RT @KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil reframen) Nieuw blog: http://t.co/uZbdgovn5T http://t.co…
RT @miekeroth: “schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.”
door @KittyKilian https://t.co/bVudNkjsBk
RT @oosterhoff2: Semmelweis werd belachelijk gemaakt omdat hij geloofde in wat toen nog niemand zag.https://t.co/ociKwYVREp Geldt hetzelfde…
RT @evavkk: “@KittyKilian: Hoe reframe je schiofrenie? http://t.co/zitmLG7ZwE (blog)”
Sterk! RT @HansVandeWater: Alleen een mep in je gezicht werkt beter dan een metafoor. http://t.co/QOx4dLgTgJ
Wat een schat aan info bij elkaar! Het intrigeert me vooral dat we met z’n allen zo fout kunnen zitten en vraag me altijd af wat daartegen kan helpen.
Ja… ja! Onbevooroordeeld kijken helpt, zoals bij de kraamvrouwenkoorts. En door reframen kijken we anders tegen psychische ziektes aan. Zodat we andere dingen gaan zien.
Veel alchemie gewenst iedereen!
Het kost mensenlevens, die achterhaalde opvattingen.
“Het omdraaien van referentiekaders. Waarom doen we dat niet vaker?” https://t.co/MWPexrMMyG – @KittyKilian
“Beeldspraken treffen doel. Maar alleen als ze écht verrassen.” http://t.co/djukQGDtcV over hoe je metaforen maakt. @KittyKilian
Alleen een mep in je gezicht werkt beter dan een metafoor. http://t.co/AFtzetrYbS @KittyKilian
RT @miekeroth: “schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.”
door @KittyKilian https://t.co/bVudNkjsBk
RT @KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil reframen) Nieuw blog: http://t.co/uZbdgovn5T http://t.co…
Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil <i>reframen</i>) https://t.co/l6kwCltVUG – door @kittykilian
Prachtig stuk weer, Kitty.
Ik bewonder vooral de natuurlijke manier waarop je ons een belangrijke schrijf-/overtuigingstechniek leert, en tegelijkertijd een belangrijke boodschap overbrengt waarmee je niet alleen de techniek demonstreert, maar ook de wereld om je heen een zetje vooruit probeert te geven.
Consider me reframed. ;-)
Nou, dat was een makkie dan ;-)
Ik ben aan het studeren. Ik wil de reframing een stukje versnellen, als het lukt. Niet op mijn eigen blog. Maar hier kan ik het uitproberen.
Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil <i>reframen</i>) https://t.co/tl05IhGr2I
“@KittyKilian: Hoe reframe je schiofrenie? http://t.co/zitmLG7ZwE (blog)”
RT @KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil reframen) Nieuw blog: http://t.co/uZbdgovn5T http://t.co…
RT @bertbijypsilon: “Schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.” Mooi blog van @KittyKilian over het reframen van schizofrenie
http://t…
“Schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.” Mooi blog van @KittyKilian over het reframen van schizofrenie
http://t.co/eujfO6x1jI
Zo, dat klinkt hoopvol, in het filmpje van van Os.
Hij heeft gelijk, schizofrenie is wel een hele erge diagnose., de ergste zo’n beetje die je kunt krijgen. Wat fanastisch dat we er nu anders tegenaan gaan kijken, eerst in de hulpverlening en later hopelijk in de rest van de samenleving. GO met die app!
Mooi dit soort blogs Kitty!
Ik moet je teleurstellen, het grootste deel van de hulpverlening geeft geen hoop aan een jonge patiënt met een schizo-diagnose. Aan een oude ook niet, trouwens.
Dat is goed nieuws Kitty, dat “schizofrenie de kraamvrouwenkoorts van nu is”, want dan is er waarschijnlijk, net als voor kraamvrouwenkoorts, ook een eenvoudige oplossing voor!
Ietsje minder eenvoudig dan handen wassen – maar ja, de meeste mensen kunnen herstellen. Als ze tenminste weten dat dat kan. Als ze hoop krijgen, in plaats van de wanhoop die ze nu wordt voorgeschoteld.
en daar heb je dan weer de kracht van reframen voor nodig!
;-)
Interessante videos – ook die met het interview met psychiater Daniel Fisher.
Als we niet goed kunnen rennen, dan denken de meeste mensen dat door iedere dag een beetje meer te rennen, we het wel kunnen leren. We denken dat we onze spieren kunnen trainen. We worden wel geen top atleet, maar wel genoeg oefenen om 5km, 10km, of misschien zelfs een marathon te lopen.
Maar zodra dingen met onze hersenen te maken hebben – of het nou om creativiteit gaat of om psychoses – dan denken de meeste mensen dat het is zo als het is. Ze denken niet dat net als je spieren, je hersenen ook te trainen zijn.
Mooi hoe zowel Jim van Os als Daniel Fisher dat op hun manier uitleggen.
Heel goede vergelijking! Damn right!
Ha Henneke, wat verfrissend om je op deze manier te zien schrijven in plaats van hoe je op je Enchanting- blog schrijft.
Alsof je nu eens gewoon eens zegt wat je vindt en denkt zonder je steeds af te vragen hoe het overkomt.
Grappig dat het zo anders over komt. Het kost me veeeel meer moeite om iets in het Nederlands te schrijven. Het Engels zit me tegenwoordig vaak in de weg – vooral als het een onderwerp is waar ik over schrijf.
Zelfs nu ik dit type, moet ik “the” in “de” veranderen. Een commentaartje zoals dit ben ik nog aan het editen!
Die Ferrari blijft lekker hangen :)
Ja, dat dacht ik wel ;-)
Van de beste blogger van NL: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil <i>reframen</i>) https://t.co/2DHiYkVCfy
“Beeldspraken treffen doel. Maar alleen als ze écht verrassen.” Zoals kraamvrouwenkoorts @KittyKilian http://t.co/P38yRKgrqk
RT @KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil reframen) Nieuw blog: http://t.co/uZbdgovn5T http://t.co…
Hoe werkt een metafoor door @KittyKilian http://t.co/EwakarsuSH
Bij een Ferrari gaat het om de remmen. @KittyKilian over reframen. Volg haar blog! http://t.co/K61jKKLQ6F http://t.co/lj9vkQGf78”
“@KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En je kan niet zonder als je wilt reframen) http://t.co/dMSLQtEPWU http://t.co/gXsAzSPgeS” Topblog.
Prachtig weer. Sorry voor het adjectief. Ik ga ernstig op zoek naar een geschikte metafoor.
O, bij complimenten kun je geen bijvoeglijke naamwoorden genoeg gebruiken ;-)
RT @PatrickMundus: “Hoe werkt een #metafoor?” Meeslepende taalalchemie van @KittyKilian op http://t.co/QoPM37YR3x
“Het stertecijfer op de kraamafdeling daalde direct naar 1%”. Blog over vooruitgang van @kittykilian https://t.co/sVmrOMQPHb
RT @KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil reframen) Nieuw blog: http://t.co/uZbdgovn5T http://t.co…
“Hoe werkt een #metafoor?” Meeslepende taalalchemie van @KittyKilian op http://t.co/QoPM37YR3x
RT @Vlindernatasja: “Schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu” Blog @KittyKilian https://t.co/KEjpUpvOZH #jimvanos
Mooi blog @KittyKilian over zaken andersom presenteren. Een goede #metafoor doet soms wonderen. Zie https://t.co/X7H1aTemEm
RT @Vlindernatasja: “Schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu” Blog @KittyKilian https://t.co/KEjpUpvOZH #jimvanos
Je blog doet me ook weer denken aan ‘The Psychology of Our Willful Blindness and Why We Ignore the Obvious at Our Peril’. Voor wie het Brainpickings artikel niet kent: http://www.brainpickings.org/2014/08/27/willful-blindness-margaret-heffernan (incl. TED Talk video Margaret Heffernan).
Ga ik lezen!
Waarom je altijd je metaforen moet wassen. Of wacht… https://t.co/fuvHeTycuV Weer een fijn blog van @KittyKilian
RT @KittyKilian: Hoe werkt een metafoor? (En waarom je niet zonder kunt als je wil reframen) Nieuw blog: http://t.co/uZbdgovn5T http://t.co…
Sterk verhaal! ‘Als het pap regent, moet je met je bordje naar buiten’ Hoe werkt een metafoor? http://t.co/RVv46lIxEZ @KittyKilian
#Reframen werkt zo! Nieuw blog van @kittykilian spreekt boekdelen. http://t.co/mg42kHPnzi
Excellent ( video in English ) RT @miekeroth: “schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.”
door @KittyKilian https://t.co/WbMAqJYHSW
RT @Vlindernatasja: “Schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu” Blog @KittyKilian https://t.co/KEjpUpvOZH #jimvanos
De huidige ggz// de Titanic van 21e eeuw // een pompeus en indrukwekkend bedacht apparaat dat zijn bestemming niet haalt
Er zijn nieuwe boten nodig
Mooi geschreven Kitty, reframen die hap! En sterk voorbeeld van de kraamvrouwenkoorts, herinner me dat verhaal nog goed van de opleiding. We gaan een methodiek implementeren zo sterk als het handenwassen
Hee, jij kunt het! ;-)
NB Voor medici is die metafoor van Semmelweis weer niks, want die kennen ze al.
En die nieuwe vlotte bootjes ontstaan al razendsnel. Op plekken waar je het niet verwacht, zoals altijd met innovatie :-)
God, ik hoop het!
RT @Vlindernatasja: “Schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu” Blog @KittyKilian https://t.co/KEjpUpvOZH #jimvanos
“Om er nog één analogie tegenaan te gooien: schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.” https://t.co/MWPexrMMyG nieuwe @KittyKilian blog
“Schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu” Blog @KittyKilian https://t.co/KEjpUpvOZH #jimvanos
“schizofrenie is de kraamvrouwenkoorts van nu.”
door @KittyKilian https://t.co/bVudNkjsBk