Aardig iemand, jij.
Sympathiek.
Je neemt jezelf gelukkig niet zo serieus.
En altijd bereid om anderen te helpen, hè.
Daarom.
Maar waarom laat je dat online dan niet zien?
Waarom staan er geen links in je blog?
Niet lachen. Eérst checken.
Hoeveel links staan er in je laatste post?
De meeste zakelijke blogs hebben nauwelijks links
Niet naar andere websites, maar ook niet eens naar eigen pagina’s.
Of naar oudere posten van henzelf.
Ofwel interne links
Interne links zijn belangrijk.
Want als jij niet aangeeft wat de beste inhoud op je blog is, kunnen je lezers die niet vinden.
En Google evenmin.
Blogs hebben nou eenmaal een strikt chronologische opbouw: wat ouder is dan een post of vier zinkt onverbiddelijk naar de bodem.
Interne links helpen om oude inhoud vindbaar te maken.
Maar helpt linken ook voor de SEO?
Voor zoekmachine-optimalisatie: beter gevonden worden als iemand een zoekterm op jouw gebied intypt bij Google?
Yep.
Google’s bots, programmaatjes die de hele dag het internet afstruinen om de inhoud te classificeren, trappen niet meer in de SEO-trucs van een paar jaar geleden.
Je pagina’s volproppen met zoekwoorden, of 100 metatags onzichtbaar in je code verstoppen is allang verleden tijd. Sterker: het werkt tegen je.
Tweets, shares en likes daarentegen zijn aanwijzingen voor anderen – en dus voor Google – dat je stukken de moeite waard zijn.
Maar links zijn nog beter. Want Google wil goede inhoud belonen. Het wil kwalitatief de beste zoekresultaten hebben. Uit concurrentie-overwegingen. Websites, films, teksten die echte mensen graag lezen – en waar ze uit enthousiasme naar linken – krijgen van Google daarom de meeste punten.
Wat betekent een link nou precies voor Google?
Een link is een plek waar jouw blog in verbinding staat met de rest van het web.
Dat je linkt laat zien dat je geen geïsoleerde zonderling bent, maar een actief lid van de online gemeenschap.
Je linkt naar nuttige informatie die verband houdt met de inhoud van jouw blog.
En omdat je samenwerkt, en deelt, en vrienden hebt online, linken andere sites ook naar jou.
Hoe belangrijker die andere sites zijn, hoe beter dat weer is voor jouw SEO-ranking. Vooral als het sites zijn uit je eigen branche.
Linken naar je grootste concurrenten is dus goed voor je
Mits het wel echt goeie concurrenten zijn, hè?
Goed is belangrijker dan klein of groot.
En wat zegt een link voor je lezer?
Een link vertelt de lezer dat je gul bent.
Dat je goede informatie deelt.
Dat je het niet erg vindt als lezers op een andere site nog beter geholpen worden.
Want het gaat niet om jou, in het grote geheel der dingen.
Het gaat om de beste antwoorden op de vragen van je lezer.
- Meer lezen over linkbuilding en SEO? Lees de 159 SEO-tips van Ruben Bunskoeke.
- Wat voor SOORT links moet je gebruiken? Do-follow? No-follow? Nog iets anders? Lees het in Wanneer plaats je een no-follow link van Nathan Veenstra
Fijn en behulpzaam artikel, Kitty! Doorlinken naar goede competitors blijf ik lastig vinden. Zij hebben vaak zeker waardevolle blogs om naar door te linken en voor de bezoeker levert het in ieder geval extra waarde op, dus dat is sowieso goed. Maar toch de angst: misschien klikken zij wel weg naar de site van mijn concurrentie? Potentiële klant (en bezoeker) weg? Maar misschien moet je daar niet mee bezig zijn. Als ik je blog zo lees, zijn er eerder voordelen dan nadelen. Je blogs worden er rijker van. Aanhakend op Nathan’s reactie: misschien krijg je er niet alleen een eerlijk verdiende link door terug, maar ook zelfs de gunfactor voor een toekomstige samenwerking en doorspeling van opdrachten. Een soort van netwerken maar dan met linkjes waaruit uiteindelijk soms zelfs een mooi partnership kan ontstaan? Ik denk dat ik er toch maar eens mee aan de slag ga. :-)
Niet te bang zijn. Lezers zijn net als jij: ze zoeken tot ze iemand vinden die ze goed helpt. Daar slurpen ze alle info op, en dan grazen ze verder. Zo zijn wij, sprinkhanen. Jij, ik, iedereen. Je hebt er helemaal niks aan om informatie achter te houden. Je wil iedereen helpen met wat hij of zij nodig heeft.
Dat gezegd hebbende zit je in een lastige branche, waar veel mensen geen idee hebben van wat ze nodig hebben (net als bij webbouwers). Maar goed, daar kun je ook weer een onderwerp van maken.Toch?
En je kunt vloggen, natuurlijk.
Leuk artikel Kitty! Ik leer steeds meer over copywriting en kan dus veel inspiratie halen uit jouw schrijfstijl. Makkelijk en fijn te lezen content; dat is wat ik wil zien bij artikelen.
Eens, eens en nog eens eens. :-)
Ik moet wel altijd wennen aan jouw schrijfstijl met al die losse regels, maar dat ben ik ;-)
Verder inhoudelijk gewoon eens. Of had ik dat al gezegd?
Hoe dan ook, het uitgangspunt dat je ook mag hanteren is: hoe graag wil je zelf links krijgen vanaf andere websites? Wil je graag links van anderen, dan is het raar als je niet zelf ook naar anderen linkt. En je geeft aan: “Hier vind je goede informatie die een ander al heeft geschreven, zodat ik dat niet meer hoef te doen”. Dat wil je toch ook zelf krijgen?
Qua SEO heb ik zelf het sterke vermoeden dat Google ook de woorden in de URL “ziet” en weer linkt aan de onderwerpen en context van jouw verhaal. En dat dat toch ook weer iets doet voor jouw vindbaarheid.
Ander bijkomstig voordeel kan zijn dat -mits de ander een beetje bezig is met SEO en het monitoren van haar/zijn website, die ook ziet dat je naar haar/hem linkt en daarmee bijvoorbeeld jouw website ontdekt als bron van informatie en ook weer eens naar jou linkt. Dan is er geen sprake van platte linkruil, maar een terecht verdiende link, omdat jij jouw content onder de aandacht hebt gebracht van de ander.
Korter kan ik het niet maken. Wel langer ;-P
Ja, over die witregels, dat ben ik met je eens. Tegenwoordig doe ik het anders. Af en toe pas ik een oude post aan. Deze ga ik ook aanpakken, maar net geen tijd.
Dank je voor de check up!
Kitty,
Net mijn eerste (goede) blog geschreven met links naar de concurrenten. Was toch wel even eng.
Overtuigend verhaal!
Thanks
Arnout J. Punt
Mooi. En ik maar zoeken op je website, maar ik kan helemaal geen blog vinden!Wel een heel geestig filmpje: https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=FEVNNf3hqnA Via je Twitterstream kom ik wel op blogs. Maar hoe vind ik ze op je site?
Linken naar je concurrenten? Ja, zegt @KittyKilian in http://t.co/yJ4EKH8hrk Ik zeg: doe het bewust en met mate http://t.co/f0aXAtQq8N
RT @KittyKilian: “Linken naar je grootste concurrenten is dus goed voor je. Mits het wel echt goeie concurrenten zijn, hè?” http://t.co/dne…
RT @KittyKilian: “Linken naar je grootste concurrenten is dus goed voor je. Mits het wel echt goeie concurrenten zijn, hè?” http://t.co/dne…
Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/JedjMJteOq
„Want het gaat niet om jou, in het grote geheel der dingen” linken naar anderen in je zakelijke blog http://t.co/xkSPS9y26n @KittyKilian
Ah, hier heb ik wat aan! Thanks Kilian. En ook weer een reden om eens marktonderzoek te doen… Komt er nog niet van!!
:-)
Je weet wel wie je beste collega’s zijn, toch?
RT @KittyKilian: Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/aUU0exHkxN (nieuw blog)
RT @ijlancoaching: Aanrader: RT @KittyKilian: Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/bdXg2cx4…
Aanrader: RT @KittyKilian: Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/bdXg2cx442 (nieuw blog)
Maar hebben we dan echt concurrenten online? Is er niet genoeg plek voor ons allemaal?
Vroeger toen ik fysieke produkten op de markt bracht via bricks-and-mortar winkels, toen zag ik wel concurrenten. En daar wilde ik dan graag wat marktaandeel van stelen.
Maar nu ik de online wereld ingestapt ben, zie ik eigenlijk niemand als concurrent. Ik doe gewoon mijn eigen ding voor mijn lezers en klanten. Of ben ik te naief geworden sinds ik de online wereld ingestapt ben?
Nee. Dat klopt. We zijn het totaal eens. Ik bedoel gewoon: link naar goede collega’s. Je beste collega’s. Maar ja, een kop moet een beetje aandacht trekken hè.
‘Waarom staan er geen links in je blog?’ Nou? Linken dus. Naar Kitty Killian. http://t.co/5kjHHr9fOz @KittyKilian
RT @KittyKilian: Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/aUU0exHkxN (nieuw blog)
Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten via @KittyKilian http://t.co/wwkFKeoNIT
“Niet beginnen te lachen.” http://t.co/lrmOmAaeBN Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten via @KittyKilian
De waarde van delen… “Dat je linkt laat zien dat je geen geïsoleerde zonderling bent…” ~ http://t.co/RLb6VhOFbz van @KittyKilian
RT @KittyKilian: Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/aUU0exHkxN (nieuw blog)
RT @KittyKilian: Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/10BrZ326r0 (nieuw blog)
Klopt. For the love of it. ‘Delen’ matters. Linken ook.
Ja, ook for the love.
Waarom je moet linken naar je grootste concurrenten voor je vindbaarheid http://t.co/52UhdGwlmK (via @kittykilian)
Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/2jK8Beas3z (nieuw blog)” via @KittyKilian
‘Mits het wel heel goeie zijn’ @KittyKilian Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/C68tapldfg
RT @KittyKilian: Waarom je als zakelijk blogger moet linken naar je grootste concurrenten http://t.co/aUU0exHkxN (nieuw blog)
RT @eventjes: Waarom je juist WEL naar je ‘concurrenten’ moet linken: http://t.co/OxhhpXmeg5 #blogs #google #seo
Waarom je juist WEL naar je ‘concurrenten’ moet linken: http://t.co/OxhhpXmeg5 #blogs #google #seo
Confronterende vraag van @KittyKilian:
“Waarom staan er geen links in je blog?” Naar de concurrent dus… http://t.co/h99AOqXvQ3
Helder verhaal. Ook als niet-zakelijk blogger stop ik regelmatig links in mijn blogposts om verschillende redenen. Natuurlijk om lezers te verwijzen naar de oorspronkelijke locatie wanneer je aan iets refereert, maar toch hoofdzakelijk om nieuwe blogposts op te nemen in het grotere geheel van wat al eerder geschreven is. Zowel extern (naar je concurrenten) als intern (naar je eigen publicaties). Ik hoop zo de lezer een dienst te verlenen (gemak en kwaliteit bieden) en tegelijkertijd hoop ik dat de concurrent in enkel geval hetzelfde doet (eigenbelang). Verder hoop ik door het intern te linken dat oude blogposts minder snel naar de vergetelheid afzinken.
Inderdaad, bronvermelding is een andere, net zo belangrijke reden. Het gebrek aan bronvermeldingen online is een groot bezwaar. En probleem.
Hmmm food for thougt. Hoewel mijn ‘oude’ (gratis) WordPress-site al een half jaar niet meer aangepast wordt, ik wekelijks blog op mijn nieuwe site en alle linkjes van de oude site naar de nieuwe verwijzen, komt die oude site nog steeds bovenaan in Google als je op mijn naam zoekt. *&%!#$%£€. Uhm?
Zou linken naar andere sites, die dan mogelijk weer teruglinken, dat nou echt oplossen?
Nee, dan had je een redirect moeten doen. Kan nog steeds. Overleg met een WP-techneut, elke developer enz kan dat. O, en je provider ook.
Als de sodemieter linken naar die Kilian! http://t.co/Y8rFfJ7P58