Een businessplan?
Moi?
Ben je gek. Gewoon begonnen, een jaar geleden. (NB eind 2011).
Noem het naïef
Als ik alles van tevoren geweten had, had ik het misschien niet gedaan. En ik krab mezelf nóg regelmatig achter de oren.
Mijn man – die niet genoemd mag worden – schudt mismoedig zijn hoofd als hij iets over mijn bedrijfsvoering opvangt.
Maar daar heb ik een oplossing voor:
Ik vertel hem niks.
En dus heb ik ze helemaal alleen verwerkt, alle leermomenten van het afgelopen jaar. Ik zet ze even op een rijtje, alle ideeën die niet bleken te kloppen. Misschien heb je er wat aan.
1. Online ondernemen is minder eng, want het is maar online
Forget it.
Waar: je hebt nauwelijks vaste lasten. Een computer, een mobieltje, een website en je kunt van start. Gewoon, vanuit je eigen studeerkamer.
Klopt.
Maar de beloftes die je doet moet je net zo goed nakomen, de belasting moet je net zo hard betalen en je administratie moet net zo op orde zijn.
En hoewel je koffie kunt zetten in je eigen keuken en nooit in de file staat, maak je net zoveel uren als alle andere kleine ondernemers. Ik zo’n 60 per week.
(Ik heb inmiddels wel een boekhouder.)
2. Alle mensen zijn aardig
Deze is even slikken: een deel van de Nederlanders is Niet Aardig. Hoe groot dat deel is weet ik niet precies. Maar je komt ze nogal eens tegen onder ondernemers.
Ik bedoel de mensen die aardig doen, maar het niet zijn. Die vriendelijke mailtjes sturen en gouden bergen beloven, maar niet thuis geven als het er op aan komt. Die wel zaken willen doen, maar alleen tot voordeel van zichzelf. Die hoge eisen stellen maar zelf bijzonder lange tenen hebben.
Mensen die aanvoelen dat vleien helpt, bij jou. En die dat schaamteloos gebruiken.
Eigen schuld. Moet ik maar steviger in mijn schoenen staan.
Ik las laatst een blog van John Carlton, copywriter, getiteld: Cynics, Sociopaths & Garden-Variety Azzholes:
So, what do you do to protect yourself? First, don’t get fooled by people with impeccable manners and loads of charm. I’ve run into more than my share of sociopaths in life, and I’ve actually enjoyed being around them (before I realized what I was dealing with)… while we were doing things they liked to do. It took me many painful years to realize that our “friendship” was really a one-way street.
Hij heeft het over narcisten. En hij geeft een gouden tip: als je vermoedt dat iemand alleen maar aardig is om je te manipuleren, vraag hem dan om iets voor jou te doen waarbij hij geen enkel belang heeft.
Lukt ‘m niet. En zeker geen twee keer.
Goed onthouden.
3. Wie goed doet, goed ontmoet
Pay it forward.
Ik geloof er erg in. Het is ook een opgeruimde levenshouding. Onbezorgd.
Maar je moet het geluk toch een beetje sturen, heb ik gemerkt. Bijvoorbeeld:
Op deze site staat al een paar maanden een gratis ebook over Slim Twitteren (NB. Niet langer beschikbaar.) Op de laatste bladzijde schreef ik: ‘Als je dit een handig en nuttig boek vond, doe ons dan een plezier en tweet dat even.’
Right. Hoeveel mensen denk je dat dat deden?
Nee, minder.
Om precies te zijn: niemand.
Nu gebruik ik Pay With A Tweet. Score: 100%. En nauwelijks klachten. (NB. In 2023 werkt dat niet meer. Iedereen is doodmoe van verzoeken om te delen, om feedback te geven enzovoort.)
4. Deel tot je doodvalt
Dat is het content marketing model: geef je expertise gratis weg. Alles, tot de laatste 10%.
Of misschien wel helemaal alles. Want dan nóg krijg je klanten die graag persoonlijke begeleiding van jou willen.
Ook daar ben ik een beetje van teruggekomen.
Tevéél gratis weggeven geeft potentiële klanten de indruk dat je werk niks kost. De verkeerde dingen gratis weggeven levert niks op voor je bedrijf.
Een voorbeeld: de web reviews die wij (de Blogacademie begon met 3 mensen) het eerste jaar deden waren vooral nuttig voor de eigenaars van de besproken blogs. Verder leverden ze geen extra bezoek op. Waarschijnlijk was het voor lezers gewoon te veel moeite om eerst de besproken blogs te lezen en dan nog eens onze recensies. Daar zijn we dus mee gestopt.
Mijn huidige stelregel is: ik geef gratis expertise tot op het niveau waar mijn cursus begint.
5. Je klanten vertellen je wel wat ze nodig hebben
Dat zou nog eens handig zijn.
Het tegendeel blijkt waar. Mijn cursisten hebben vaak meer nodig dan een schrijfcursus, maar realiseren zich dat niet.
Om succesvol te bloggen moet je vrienden maken. Je moet je laten zien op social media. En dan ook nog op de goede manier.
Je website moet er betrouwbaar uit zien. En aantrekkelijk. Wat zeg ik: je kunt nog zo mooi bloggen, als je pagina-layout niet deugt leest niemand het.
Dus als ik niet uitkijk geef ik straks advies op tien verschillende gebieden. Of begin ik ook een website-adviesbureau. Dat is niet de bedoeling. Focus is het toverwoord.
6. Hou je concurrenten goed in de gaten
Een slecht idee.
Wij met zijn allen zijn het online ondernemerschap nog aan het uitvinden. Veel ondernemers hebben geen idee wat ze aan het doen zijn. En online verandert ook nog eens de hele tijd.
In plaats van je concurrenten op de voet te volgen, kun je beter nieuwe dingen uitproberen.
7. The money is in the list
Bij mij niet. Bijna alle klanten zijn nieuwkomers. Ik bedoel: ze worden cursist vlak nadat ze de Blogacademie ontdekt hebben.
Het is mogelijk dat ik meer uit de lijst zou halen als ik mijn business model aanpaste. Als ik een brede range aan producten zou verzinnen.
Maar nee. Ik probeer juist gefocused te blijven.
(Notitie 2023: dat was een beginnerservaring. 10 jaar later is het overduidelijk dat het veel meer oplevert als je de mensen op je lijst attendeert op een nieuwe dienst of een nieuwe cursus, dan wanneer je dat zomaar een keer op Linkedin roept. Logisch ook.)
8. Niemand vindt goed schrijven belangrijk
Dat leek even zo. Toen ik begon.
Als je googelt op goed bloggen vind je haast niks. En mijn workshops raakten maar met moeite vol. Tot ik mijn online cursus opzette.
Tot de bezoekcijfers van de Blogacademie begonnen op te lopen (december/januari 2012: 8000 unieke bezoekers per maand). Tot de Blogacademie goed ging scoren op zoektermen. En vooral: tot mensen op Twitter mijn posts begonnen te retweeten (dank, dank!) (NB. Deze post is uit 2012. Inmiddels is Twitter veranderd. Retweets zijn zeldzaam. Organisch verkeer is wat je nu moet hebben. Of adverteren. Hoewel je je in 2023 door ellenlange rijen advertenties moet worstelen in Google. Dus ja, het internet verandert nog steeds.)
In feite gaat de Blogpro cursus over copywriting.
Dat weten de cursisten niet. Ze weten alleen dat de stukken hier lekker lezen. En dat ze dat ook willen.
9. De klant is koning
Ik dacht het niet.
Ik bedoel: als de regels veranderen, veranderen ze ook voor iedereen. Zijn consumenten mondiger? Is de markt transparanter? Maken ze gebruik van de ongekende zoekkracht van het internet om precies te vinden wat ze nodig hebben?
Dan doen wij, online ondernemers, dat ook. Wij kiezen precies welke klanten we willen hebben. Klanten die ons waarderen.
Online ondernemen is bij uitstek geschikt voor nichemarketing.
10. Alles is al uitgevonden online, ik ben te laat
Nee hoor.
Watch me.
Meer website tips?
10 kenmerken van een blogamateur
10 technieken die elke blogger moet beheersen
Online marketing? Waar begin ik in hemelsnaam?
Bloggen: 10 tips voor timide online ondernemers
10 kenmerken van een uitzonderlijk goed blog
Het blog staat er toch al even en toch is het ook vandaag nog allemaal waar! Ook ik ben het diepe in gesprongen met mijn bedrijf en het allemaal tegengekomen. Heus niet iedereen is aardig, hoe oprecht en vriendelijk jezelf ook bent!
Dat klopt. Ik ga er altijd van uit van wel, maar als blijkt dat het niet zo is maak ik er snel een eind aan. Goddank heb ik maar een Ieniemienie-bedrijfje, maar ik heb veel verhalen van b2b-fraude gehoord.
10 dingen die ik mis had over online ondernemen https://t.co/vCt9RQQ8UF
Ben ik toch niet de enige geweest die fouten had gemaakt, haha :)
Leuke en handige blog, thanks!
Leer er ook van: ’10 dingen die ik mis had over online ondernemen’ http://t.co/6tkszEOCmt van @KittyKilian
“Tevéél gratis weggeven geeft potentiële klanten de indruk dat je werk niks kost” http://t.co/zazpUohdhj @KittyKilian over online ondernemen
RT @sonjavanvuren: “Mensen die aanvoelen dat vleien helpt, bij jou. En die dat schaamteloos gebruiken.” http://t.co/zazpUohdhj – @KittyKili…
RT @sonjavanvuren: “Mensen die aanvoelen dat vleien helpt, bij jou. En die dat schaamteloos gebruiken.” http://t.co/zazpUohdhj – @KittyKili…
“Mensen die aanvoelen dat vleien helpt, bij jou. En die dat schaamteloos gebruiken.” http://t.co/zazpUohdhj – @KittyKilian blog
“@KittyKilian: “Een businessplan?Moi?Ben je gek.” http://t.co/UuFJP55zo7” geweldig blog weer van Kitty
Waarom doet ie mijn gravatar niet? Grrr….
Goed leren bloggen? Hier moet je wezen! “@KittyKilian: “10. Alles is al uitgevonden online, ik ben te laat” http://t.co/wWmE8Y5pbK”
Hoi Kitty,
Vind je blogs zo goed! Belanden bijna altijd in mijn favorieten! Als ik beter ben (you know…) en meer ga bloggen weet ik je te vinden…
Groet, Marianne
@KittyKilian Het is gewoon een cursus copywriting. Damn it.”10. Alles is al uitgevonden online, ik ben te laat” http://t.co/qfrHkteWcZ
Online business: my 10 biggest mistakes http://t.co/DnRO0vLBzP
RT @Mieke_Siemons: Goeie “@KittyKilian: Mijn huidige stelregel is: ik geef gratis expertise tot op het niveau waar mijn cursus begint. http…
Goeie “@KittyKilian: Mijn huidige stelregel is: ik geef gratis expertise tot op het niveau waar mijn cursus begint. http://t.co/9I7cGB9btH”
Interessant: “10 dingen die ik mis had over online ondernemen” van @KittyKilian http://t.co/mwoxnJGv
RT @WebsiteCoachRdW: Punt 6 is ook weer zo’n eye-opener > Online ondernemen: mijn 10 grootste vergissingen | De Blogacademie http://t.co/62GO74qJ @kittykilian
RT @KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen http://t.co/nju1wcE5 – vergeten te retweeten voor de weekploeg gisteren. Alsnog.
@KittyKilian merkte jij zoveel verschil toen je meer online ging doen dan offline? http://t.co/PB5U7YYD
RT @KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen http://t.co/nju1wcE5 – vergeten te retweeten voor de weekploeg gisteren. Alsnog.
Gewoon een goed en duidelijk blog! Zou standaard door iedere ondernemer moeten worden bewaard. En ik ben het nog met je eens ook.
Haha, nog met me eens ook!
RT @KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen http://t.co/nju1wcE5 – vergeten te retweeten voor de weekploeg gisteren. Alsnog.
Een businessplan? Ben je gek? http://t.co/UHatDzVJ
10 dingen die ik mis had over online ondernemen: http://t.co/zYlwbks8
Blog van @KittyKilian
Punt 6 is ook weer zo’n eye-opener > Online ondernemen: mijn 10 grootste vergissingen | De Blogacademie http://t.co/62GO74qJ @kittykilian
Leren van een ander, da’s pas handig: “10 dingen die ik mis had over online ondernemen” http://t.co/Vptbx6EP @kittykilian
Hoe iedere ondernemer zichzelf uit moet vinden. Met vallen en opstaan. You are not the only one ;-) http://t.co/D5Th59dM @KittyKilian
RT @marindahall: De blogs van Kitty zijn de enige die ik áltijd lees. Snel, scherp, informatief. Check: http://t.co/1sN1Ygax @KittyKilian
RT @KarenRomme: Leest een leerzaam blog voor startende ‘online’ ondernemers van @kittykilian http://t.co/tDgb0Dt9
Die @KittyKilian schrijft fijne blogs! >> „10 dingen die ik mishad over online ondernemen” http://t.co/btGINt4R
Had ik al gezegd dat dit een uitermate leerzame blogpost is? Bij deze: http://t.co/tj0O4b6q @KittyKilian
Briljante blogs wil je vaker lezen, zoals deze over online ondernemen: http://t.co/w1avWBVp @KittyKilian
RT @KarenRomme: Leest een leerzaam blog voor startende ‘online’ ondernemers van @kittykilian http://t.co/tDgb0Dt9
@Kitty (en Peter)
Met belangstelling heb ik je blog gelezen. Hoewel ik geen online onderneemster ben lees ik herkenbare en leerzame ‘waarheden’
Met dank!
10 leermomenten… => http://t.co/LGM1H72L door @KittyKilian over online ondernemen.
En weer ga ik eens proberen mijn vriendin de ZZP’er te overtuigen je blog te lezen want er staat opnieuw voldoende leerzaams in voor haar ondanks dat ze geen online onderneemster is.
RT @KarenRomme: Leest een leerzaam blog voor startende ‘online’ ondernemers van @kittykilian http://t.co/tDgb0Dt9
Mooi blog Kitty en een aantal dingen zijn héél herkenbaar.
En ik weet nu al dat ik een paar valkuilen blijf handhaven. Dan maar minder zakelijk succes en meer persoonlijke lol en geluk.
Dus ik deel en soms teveel, en ik blijf geloven in ‘wie goed doet, goed ontmoet’.
Bewijs? In een hotel in Tucson kwam ik een kamermeisje op de gang tegen. Ik was in een goed humeur (godzijdank), dus ik lach haar vrolijk toe. Vijf minuten later wordt er op mijn deur getikt. ‘May I ask your name?’ Dus ik zeg met enige verbazing mijn achternaam. ‘Then this is yours’ en ze geeft mij mijn portemonnee met 200 dollar. Ze had die gevonden op de gang.
Ik bedoel maar.
En o ja, dit gebeurt niet alleen in Tucson.
In Parijs in Starbucks is me dit ook overkomen. Alleen toen verloor ik 200 euro op de trap en die werd teruggegeven door een eerlijke Starbucks medewerkster. Duzzz….Gelukkig ben ik meestal in een goed humeur tijdens vakanties. Dus ik blijf geloven in ‘wie goed doet, goed ontmoet.’ Dus Kitty, je zal vaak en veel goed ontmoeten.
Dit is het meest ontroerende wat ik op dat vlak meemaakte: een paar jaar geleden had ik mijn fiets vol boodschappen tegen een bankje op de markt gezet om even te sms-en. Mijn schoudertas stond naast me op de bank. Het was druk en ik had haast, dus… pas toen ik bijna thuis was, tien minuten later, miste ik mijn schoudertas. Ik sloeg mezelf voor mijn kop en draaide om, met al die pakken melk en blikken bonen in beide fietstassen. De hele weg weer terug, mijn haast en onoplettendheid vervloekend. Wetende dat het nauwelijks zin had om te gaan zoeken, want de markt was in een arme buurt van Utrecht die bekend staat om zijn kleine criminalieit.
Dus na 20 minuten was ik weer bij de bank. Tegenover dezelfde Döner-kraam. Middenin de drukte. En daar zit een oude mevrouw. Met mijn handtas op haar schoot. Ze lacht vriendelijk naar me en zegt: ‘Ik zag je wegrijden zonder tas. Dus ik denk: die komt wel terug. Ik heb hier maar even gewacht.’
RT @miekeroth: Ze heeft nog steeds geen deelbutton op haar blog maar @kittykilian is het creatiefste mens dat ik ken http://t.co/XgPpd9j6
Herkenbaar en goed om te lezen. Met name punt 6 is voor mij een lastige, als je veel op Twitter zit. Maar je hebt gelijk, gewoon nieuwe dingen proberen, dat is ook de essentie van ondernemen.
RT @KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen: http://t.co/NIDGSjiL Nieuw blog
Ik lees alles van jou, heb op zich niets met het onderwerp, toch zit er altijd een leer moment in. Daarnaast geef je ook elke keer een stukje van jezelf prijs! Mooi is dat.
Goed artikel! “@KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen: http://t.co/oZODvAxO Nieuw blog”
RT @KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen: http://t.co/NIDGSjiL Nieuw blog
Bedankt voor het delen van deze levenslessen! Zijn ook toepasbaar buiten zakelijke relaties en situaties. Één ding klopt niet, namelijk dat niemand het e-book heeft geretweet. Ik heb dat wel gedaan toen ik ‘m gelezen had. :)
Bedankt voor dit artikel!
Goed van je! Is niet in mijn hoofd blijven hangen maar alsnog mijn dank; misschien hoor je ook bij die 2% hele aardige mensen die vondsten graag delen.
Ik deel content graag als het waardevol is. :)
RT @KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen: http://t.co/NIDGSjiL Nieuw blog
He Kitty,
Heerlijke blog om te lezen en vol waarheden.
Ook ik heb cursisten die zich direct via mijn websites aanmelden en daarna inschrijven op mijn lijst. Maar net zo goed ook verkopen vanuit die lijst, gelukkig.
Ik kan overigens niet wachten tot ik die werkster heb. :-)
Hartelijke groeten,
Irene Ogier
En opnieuw voel ik een glimlach opkomen. Door de helderheid en de puurheid waarmee je schrijft.
Doordat je open en eerlijk beschrijft hoe het óók werkt. Omdat je me telkens weer even in jouw schrijfkeuken mee laat kijken. Zodat ik kan leren hoe mijn schrijfstijl te verbeteren. Zodat ik mag zien wat ik af en toe nodig heb: ik schrijf niet beroerd en ben niet de enige die af en toe zijn hoofd stoot… en doorzet ;-)
Dank je Kitty.
Dank Emile! Jij bent zelf ook nogal uitvinderig hè? ;-)
Ik ben uitvinderig, ontdekkerig en uitzoekerig. Herkenbaar? ;-)
RT @KittyKilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen: http://t.co/NIDGSjiL Nieuw blog
sommige lijstjes zijn weĺ heel erg nuttig: RT @kittykilian: 10 dingen die ik mis had over online ondernemen: http://t.co/Gp5MeMmh
Mooi mooi mooi, nieuw en herkenbaar. Hoewel ik wel klanten krijg die al 2-3 jaar op mijn lijst staan. Gewoon doorgaan. Wacht maar
Ha Kitty, goede blog, en je hebt helemaal gelijk. Ondernemen is groeien en uitproberen en het is gewoon heel anders dan je denkt dat het zal zijn.
Je laat zien dat “stug volhouden” en van “fouten leren” er voor zorgt dat je een goed draaiend bedrijf krijgt. Die praktijkverhalen hebben we nodig!
Respect zo als jij dit jaar bent gegaan. Mij de eerste workshop nog herinnerend waren jullie nog met zijn drietjes. Nu schrijf je afwisselden in enkel of meervoud wanneer je het over de onderneming hebt; met zijn hoevelen zijn jullie nu dan? Of wees gewoon trots op je zelf en schrijf enkel in enkelvoud!
Goed gezien Frank. Ik probeer wij te schrijven als het over voor de zomer gaat. Misschien verwarrend voor nieuwe lezers, maar anders voelt het ook niet fair.
Ja, die focus, dat is mijn zwakte: http://t.co/QndShvhp van @KittyKilian
O, wat herken ik veel! Zoals teveel gratis weggeven (zodat je niet voldoende tijd meer hebt voor je betaalde klussen) en vooral de focus!
Ik ben trouwens nog altijd blij dat ik een gratis review van jullie (toen nog jullie) voor mijn blog gehad heb!
Ja, voor de ontvangers waren ze wel nuttig! En jij hebt ook een fantastisch blog. En een fantastische schrijfstijl. Nog geen book deal hè?
RT @MomsMore: Wat een must-read die nieuwe blog van @KittyKilian http://t.co/awk4QuZo
Potjandorie! Ik dacht dat je avatar verbonden is met je e-mail adres.. Niet dus. Pas ik vandaag nog aan.
Nee, je avatar is met niks verbonden. Op http://www.gravatar.com kun je je emailadres aan je avatar verbinden. Al je emailadressen.
En dan nog gaat het op sommige sites weleens mis. Die gebruiken dan toch weer iets anders.
Gravatar is een ‘uitvinding’ van de makers van WordPress. Op een WordPress site staat het standaard aan (maar je kunt het wel uitzetten). Op gravatar.com kun je ava(‘s) uploaden en koppelen aan je e-mailadres(sen). Daarna heb je op de meeste WordPress sites een gezicht in de reacties :)
Man, wat ben jij goed! En vooral eigenlijk de manier waarop je naar alles kijkt :-) Mijn business vereist wel zware investeringen en is een andere (hoewel minder anders dan mensen misschien denken) maar je schrijft lessen op die ook ik in de negen jaar dat ik dit doe heb geleerd.
Ik vraag me alleen af of een businessplan je hiermee had geholpen.
Wat een must-read die nieuwe blog van @KittyKilian http://t.co/awk4QuZo
Vol verwondering lees ik je blogs. Ook hier met BiG smile;-) Enneh…ahá copywriting dus;-))
Ja, oeps, nou weet jij het ook ;-)
10 dingen die ze mishad over online ondernemen. “4: Deel tot je doodvalt” http://t.co/7pF7CNYU @kittykilian
Goh. Dat moest er even uit. Maar het is waar! Heel erg waar.
Opvallend: wat ben jij een snelle leerling! ;-) Zowiezo snel. Maar begrip staat op één. En daar doe je het wellicht voor. Onder andere.
Een hele mooie avond gewenst! Met kaarslicht en zo!
Ik vind het echt heerlijk om je blogs te lezen. Een grote glimlach om mijn mond, terwijl ik tegelijkertijd leerzame dingen lees. Waar ik iets aan heb. Inspirerend, dank voor je inspiratie weer!
Dankjewel Heleen. Hee enne… Nog geen Gravatar?
Even checken Kitty of de Gravatar het nu echt doet.