Dr. Seuss is in Amerika beroemder dan Annie M.G. Schmidt bij ons. Alle kinderen groeien met hem op.
Waarom?
Omdat hij niet echt voor kinderen schreef, maar voor alle leeftijden. Over dingen die iedereen bezighouden. Van klein tot groot.
How did it get so late so soon?
It’s night before it’s afternoon.
December is here before it’s June.
My goodness how the time has flewn.How did it get so late so soon?
Voor wie hem nog niet kent:
Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel, 1904-1991) is beroemd sinds hij in 1957 The Cat In The Hat schreef, en tekende.
Een boek met slechts 236 verschillende woorden voor beginnende lezertjes, waarin een ADHD-kat met een gestreepte hoed een ravage aanricht en weer opruimt terwijl moeder een boodschapje doet. Een nachtmerrie voor de twee brave kinderen in het verhaal – maar juist de dark side maakt Geisels werk aantrekkelijk.
Hij is optimistisch, zonder naief te zijn. Dingen gaan soms mis, is zijn boodschap. Maar creativiteit helpt bij alles.
The Cat in the Hat was slechts één van tientallen kinderboeken. Honderdduizenden kinderen leerden lezen met Dr. Seuss.
Geisel was ook reclametekenaar, copywriter en cartoonist. Hij maakte campagnes voor Standard Oil, General Electric en tal van andere bedrijven.
5 dingen die bloggers van Dr Seuss kunnen leren:
1. Ook in weinig woorden kun je veel zeggen
You have brains in your head.
You have feet in your shoes.
You can steer yourself
any direction you choose.
2. Maak je lezer aan het lachen
With your head full of brains and your shoes full of feet,
you’re too smart to go down any not-so-good street.
3. Moedig je lezer aan
Think left and think right
and think low and think high
Oh, the thinks you can think up
if only you try!
4. Schrijf niet alleen over koetjes en kalfjes
Het leven is geen peulenschil. Toch is het not done om problemen in het openbaar te bespreken. Op een enkele gerichte tearjerker na zijn onze timelines op Instagram en Linkedin oogverblindend vrolijk.
Begrijpelijk. En toch roept enkel positivisme wrevel op. Dus ga twijfel en problemen niet altijd uit de weg. Schrijf als dr. Seuss:
I’m afraid that some times
you’ll play lonely games too.
Games you can’t win
‘cause you’ll play against you.
5. Afbeeldingen zijn superrr belangrijk
Zijn light verse is sterk. Maar zijn eigenzinnige en humoristische tekenstijl ook. De kracht zit hem in de combinatie.
Lezers kijken eerst naar een plaatje. Daarna naar de kop. En dan beginnen ze pas te lezen.
Een post zonder afbeelding is niet aantrekkelijk.
Een goede post met een lelijke afbeelding leest niemand.
PS. Zijn estate bewaakt zijn erfenis met straffe hand, maar ik heb een filmpje gevonden dat niet meteen verwijderd wordt. Het is een geanimeerde versie van zijn populaire levensadvies-als-kinderboek Oh, the places you’ll go. Een populair cadeau bij het college-eindexamen:
Ge-wel-dig. Het punt voor ons gewone stervelingen is: hoe korter hoe moeilijker. Dr Suess is één van de weinigen die het zo kan. Denk ik.
Kees Stip kon het ook. Ogden Nash (ik heb een blog over light verse geschreven, daar staat Seuss niet eens in, realiseer ik me nu).
Geweldig Kitty, jeugdherinneringen aan Groene eieren met ham :-)
I do not like them on a plane
I do not like them on a train!
Geweldig die dr Seuss! Annie MG mag er ook wezen, met natuurlijk de begeleiding van wonderschone illustraties van Fiep Westendorp. Mijn favoriet is Floddertje en dan het verhaal dat er bezoek wordt verwacht en Floddertje in bad moet en net op tijd schoon is voor het bezoek, maar moeder met piekhaar en vlekkerig is door alle gedoe… of toch de heen en weer wolf uit Pluk?
Ik ben opgegroeid met Annie, en volgens mij heb ik alles aan haar te danken. Dat geweldige ritmegevoel en die geestige grappen! En dat jarenmlang voorgelezen krijgen!
Voor mij is de kapotte trein naar Zwolle voor altijd het hoogtepunt.
Of nee, misschien toch het Wielewalenweeshuis.
Of al die ijsjes van Jip en Janneke?
Aaaah…
Heerlijk verhaal.
Kende Dr. Seuss niet.
Wat een gemis.
Gelukkig nog
net op tijd
Dr. Seuss
te leren kennen.
Natuurlijk, Hubert! Hup, naar de bibliotheek.
Waarom iedereen houdt van Dr. Seuss – en 5 dingen die bloggers van hem kunnen leren http://t.co/OIFKSaPk via @kittykilian
RT @kittykilian: “Maak je lezer aan het lachen.” 5 tips voor bloggers van Dr. Seuss. http://t.co/atPfrpxy
Schrijf je wel eens (blogjes)? Van #DrSeuss valt veel te leren RT @kittykilian:5 tips voor bloggers van Dr. Seuss. http://t.co/lns1HK5R
RT @KittyKilian: Voor de weekploeg: 5 tips voor bloggers van Dr. Seuss. http://t.co/3gXkcQZL
Ongelofelijk, zomaar in de spambox! Dus bij deze: 5 goede tips van @KittyKilian http://t.co/Y3FaynVR
RT @KittyKilian: Helemaal vergeten mijn post te retweeten. 5 tips voor bloggers van Dr. Seuss. http://t.co/3gXkcQZL Zeker weekend.
Het enige boek dat ik van AMGS had was Minoes…
…en inderdaad ik herken iets van jou in de droge wijze waarop AMGS Ischa Meijer van repliek diende tijdens een interview… http://www.youtube.com/watch?v=8GQ27Yuw6H0
;-)
Haha, hooguit andersom… Maar zo relaxed als Annie ben ik niet. Ik zag gisteren die docu over Diane Vreeland die nu draait hier in Utrecht, heb je die al gezien? Geweldig! Ga er gauw heen. Dat is pas een excentrieke dame. Geestig! En een tikje gek.
Ja, Diana Vreeland van Vogue. Women in history!
Ook in Rotterdam: http://www.lantarenvenster.nl/36-2898-Diana_Vreeland_The_Eye_Has_to_Travel_
En zo’n ononderbroken stroom van SoundBites! …de magie van communicatie… humor, focus en crazyness… for sure!
Beroemder dan Annie M.G. Schmidt bij ons.
Zou kunnen…
…maar wat heb jij eigenlijk met Annie M.G. Schmidt?
Ben benieuwd! ;-)
Jij?
Mijn moeder las ons veel voor en altijd goeie boeken. Ik herinner me de geweldige omnibus van Daan Zonderland over Jeroen en het Zilveren sleuteltje.. Scrooge met kerstmis.. en natuurlijk heel veel Annie M.G. Schmidt. Alles van haar. En het maakte diepe indruk. Het gedicht over het jongetje dat de trein sloopt: ‘Dat kan ik niet, zei Heintje vlot, want huis is alles al kapot’.. en Sebastiaan: ‘O Sebastiaan, toe Sebastiaan, nee Sebastiaan, doe het niet!’.. zelfs Jip en Janneke, en het gat in de heg waardoor ze elkaar ontmoeten: al mijn dierbaarste jeugdherinneringen komen uit boeken.
Het heldere ritme en speelse rijm van Schmidt en de ironie vond ik als kind al leuk. Ik hou erg van light verse.
RT @Elja1op1: Leuk! Een van mijn favoriete boeken. RT @kittykilian: 5 tips voor bloggers van Dr. Seuss. http://t.co/Hoa0kMQ1 Zeker weekend.
Een van mijn favoriete boeken ‘Oh, the places you’ll go’. Heb zelfs nog het knipsel uit de Times waarin het destijds (ik zat op de middelbare school) werd aangekondigd.
Hoogtepunt was verblijf in San Diego, in buurt van zijn huis. Eindelijk begreep ik waar hij zich voor zijn tekeningen door had laten inspireren: de waanzinnig exotische planten en bomen.
Mooi geschreven Kitty!
O, zou het dat zijn, en de distels uit de woestijn die daar bij San Diego begint?
Ik denk het. Ik heb nog nooit zulke bomen en planten gezien. Palmbomen natuurlijk, en prachtige cacteeën (schrijf je dat zo?), en soorten pijnbomen die alleen daar, op die plek voorkomen, en struiken en bomen met felgekleurde bloemen in bijzondere vormen, en van die bloemen die op de kop van vogels lijken. En heuse, levende, wilde pelikanen! Ik vond het waanzinnig. Beetje droomlandschap. En de oceaan natuurlijk….
Krachtige tips! Het kan zeker geen kwaad om die bij tijd en wijle even naast je nog net niet geposte blog te houden voordat je op ‘publish’ drukt
Schrijf als jezelf, maar sla goeie tips nooit af… => Schrijf als dr Seuss: http://t.co/txTsIQHf door @KittyKilian
RT @kittykilian: Waarom iedereen houdt van Dr. Seuss – en 5 dingen die bloggers van hem kunnen leren http://t.co/oQX3BLzj Nieuw blog
@KittyKilian me meteen ingeschreven voor 6daagse van @elsekramer en inderdaad leuke foto door @NancyPeeters http://t.co/Q5vfdlY3
RT @KittyKilian: Waarom iedereen houdt van Dr. Seuss – en 5 dingen die bloggers van hem kunnen leren http://t.co/GYsvJ00H Nieuw blog
Koel! Word nog eens beroemd! RT@KittyKilian: @elsekramer @nancypeeters Ha, jullie staan hier ook in http://t.co/FHlxO8K1
Tjeemig, Kitty! Ik ben vandaag ook al genomineerd tot Muze vd Maand… Wat een eer!
Ja, Tellegen is ook nog wel een graadje interessanter en meer literair dan Seuss. Qua inhoud. Seuss is extreem lichtvoetig.
Wie ook erg goed is: Arnold Lobel, en zijn filosofische uil (Owl at home) en kikker.
Kikker en pad zijn geweldig. Kun je ook heel mooi gebruiken voorafgaand aan een presentatie of een training. Kleine verhalen met een boodschap.
Kinderboeken schrijvers kunnen ook zo goed simpele verhaaltjes vertellen en het toch heel spannend houden.
Toon Tellegen kan dat ook zo goed. En die bespreekt ook moeilijke onderwerpen in zijn verhalen.
RT @kittykilian: Waarom iedereen houdt van Dr. Seuss – en 5 dingen die bloggers van hem kunnen leren http://t.co/iwJuFNNP Nieuw blog